Adverticum Adserver

IAB Adex: 27%-os növekedés a hazai digitális reklámpiacon

2022. március 29. 09:06 - Adverticum AdServer

Az IAB Hungary közzétette a várva várt mutatóit a digitális reklámpiac vonatkozásában. Az eredményeken túl az idei várakozások is előtérbe kerültek a legutóbbi IAB Cafén: ezekből szemezgettünk nektek.

Immáron 14 esztendeje évről évre megismerhetjük a magyar reklámpiaci adatokat az IAB Hungary tolmácsolásában. Az Adex az iparág hivatalos digitális reklámköltési adatsora. A felmérés önbevalláson és szakértői becsléseken alapul.

Az eddigiekhez képest jelentős változás, hogy a költések nem tartalmazzák az ügynökségi média-szolgáltatások díjait. Ezt visszamenőleg is módosították, hogy az előző évek eredményeivel összehasonlíthatóak legyenek a mostani mutatók. Ezen felül az e-mail marketing területén is eszközöltek változtatást a módszertanban: száműzték a szakértői becslést, mely azáltal valósulhatott meg, hogy számos e-mail marketingre specializálódott szolgáltató lépett be a szervezetbe, így pontosan adatok állnak rendelkezésre.

A módszertani változások köré sorolható az is, hogy a digitális audio felmérést kiterjesztették a NORI tagokra is, valamint a globális piaci szereplők (META, Alphabet) hazai bevételinek megállapítása új, pontosabb módszertannal készült el.

Ha már változások, akkor elöljáróban fontos kiemelni, hogy a 2021-es év jelentős fordulatot hozott a pandémia által megnyirbált 2020-as év után. Gazdasági növekedés, felértékelődő és gyorsuló digitalizáció, növekedés minden szegmensben – nagyjából így lehetne összefoglalni, mi is történt az elmúlt esztendőben.

Mit is jelent mindez a számok nyelvén?

Számszerűsítve mindez úgy csapódott le, hogy minden területen tapasztalható volt némi növekedés, amely összességében 27%-ra rúgott, és 155,9 milliárd forintnyi költésben összpontosult.

A tavalyi adatokat szemügyre véve ugrásszerű volt a gyarapodás, és jelentős mérföldkőhöz érkezett a digitális szegmens, ugyanis 2021-ben hivatalosan is átvette a vezetést a médiatortában. Hogy mit is takar ez pontosan?

Már évek óta tisztán látszik, hogy a digitális reklámpiac egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a tortából, azonban most lépte át ez a szám a választóvonalat 51,1%-kal. Most már határozottan kijelenthetjük, hogy a dobogó első fokán áll, és a reklámköltések legnagyobb része a digitális szektorban összpontosul.

i13.png

Az egyes szegmensek közül még mindig a display vezeti a sort, itt költik el a legtöbb pénzt a hirdetők.  Ami pedig az arányokat illeti, szintén a display az, ami növekedni tudott, a piaci részarányt tekintve 50%-ot hasít ki magának. Igaz, jelentős bővüléssel nem számolnak ezen a területen 2022-ben, mindössze 1%-os gyarapodást várnak.

Összegezve mindez 31%-os növekedést jelent a tavalyi évben, amely a tavalyi több mint kétszerese (14%).

i14.png

i15.png

Ha már a növekedésnél járunk, kijelenthetjük, hogy mindegyik terület elkönyvelhet magának némi gyarapodást (lásd az alábbi képösszeállítást), azonban a digitális videónál, audiónál és a progammaticnál érdemes elidőznünk kicsit, hiszen itt jelentős bővülésről beszélhetünk – már ami a hazai szereplőket illeti.

Az előbbi esetében 36%-ról beszélhetünk, az audio szintén lendületesen, 42%-kal zárta az évet, míg az utóbbinál ez a ráta nem kevesebb, mint 75%-os volt, és csak az RTB szegmens tekintve pedig 80%-ról beszélhetünk.

bbbb.png

cccc.png

Az elemzésből tisztán látszik, hogy az utóbbi években lokális-globális viszonylatban jelentős átrendeződés tapasztalható az utóbbi javára. Immáron a globális szereplők uralják a hazai piacot is, melynek növekedése tavaly is kétszámjegyű volt.

i24.png

A várakozások tükrében

A 2021-es adatok kecsegtetők és további növekedésre adnak okot, legalábbis ha csak a grafikonokból indulunk ki. A valós körülmények azonban nem ennyire fekete-fehérek. Számos tényező befolyásolja, mi és hogyan fog változni, megy végbe, gondoljunk csak a 2020-as esztendőre, amikor is a pandémia szépen lassan az életünk részévé vált.

Az elmúlt év bizakodásra adott okot, és még a mostani év elején is reméltük, hogy szépen lassan elvonulnak a viharfelhők, és folytatódik a tavalyi lendületes gyarapodás, ám akkor még nem tudhattuk, hogy az orosz-ukrán konfliktus háborúba torkollik, amely az egész világon érezteti hatását.

A válaszokból egyértelműen látszik, hogy a háború kitörése előtt a válaszadók optimistábban tekintettek az előttük álló esztendőre, azonban február 24.-e után kevésbé pozitív visszajelzések érkeztek a hazai digitális reklámköltés vonatkozásában.

i31.png

A hirdetők és szolgáltatók összességében bizakodóbban tekintettek a 2022-es esztendőre. A pénzt elköltők tehát pozitívabban állnak ehhez a kérdéskörhöz, mint az értéklánc távolabbi pólusán lévő médiaszereplők. Hazai viszonylatban ugyan nem ennyire éles a különbség, de itt is megfigyelhető a hirdetői és szolgáltatói oldal reményteljesebb hozzáállása. A felelősségi szinteket tekintve pedig egyértelműen a döntéshozói réteg derűlátóbb a 2022-es évet tekintve.

i32.png

i34.png

Ha azt vesszük górcső alá, mely területeken számolnak növekedéssel a piaci szakértők, akkor az látszik, hogy alapvetően mindegyik szegmensben bővülést várnak, azonban a top 4 terület tekintetében jelentősebb változásokkal számolnak. A video, audio, social media és a programmatic open market tekintetében optimistábbak a szakértők.

i38_1.png

Ami pedig a trendeket illeti, a válaszadók az adatalapú kiszolgálás, az állami médiaköltések és az országgyűlési választások hatásait emelték ki az idei év vonatkozásában, illetve az orosz-ukrán háború is szerepelt a spontán említések között.

i39.png

Összességében a válaszadók az idei évet tekintve ugyan kétszámjegyű, de szolidabb növekedéssel számolnak: 12,5%-os bővülést várnak, és továbbra is a videót látják a legmeghatározóbbnak ebben a növekedésben.

 

Forrás: IAB Hungary hivatalos adatok – IAB Café, 2022.03.28

Szólj hozzá!

IAB Europe: #NoEasyWins – a célzott hirdetések igenis fontosak

2021. november 25. 20:01 - Adverticum AdServer

Az Európai Bizottság egy javaslatcsomagot állított össze még idén áprilisban, amelyben többek között a célzott online hirdetésekhez kapcsolódóan fogalmaztak meg lépéseket. Erre válaszul most egy edukációs kampányt indított az IAB Europe. De miről is van szó egészen pontosan?

Az európai adatvédelmi biztos digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra irányuló javaslatra vonatkozó véleményének összefoglalójában, mely idén áprilisban jelent meg, az adatvédelmi biztos sürgette „a társjogalkotókat, hogy fontoljanak meg az átláthatóságon túlmutató további szabályokat”. Kitért továbbá arra is, hogy „az ilyen intézkedések között szerepelnie kell a mindent átható nyomon követésen alapuló célzott hirdetések fokozatos kivezetésének, amely ezek tilalmához vezet, valamint a célzási célokra kezelhető adatok kategóriáira, továbbá a célzott hirdetések lehetővé tétele vagy megkönnyítése érdekében hirdetők vagy harmadik felek számára hozzáférhetővé tehető adatok kategóriáira vonatkozó korlátozásoknak.”

Az IAB Europe már szeptemberben kiadta jelentését, mely a készülő törvény módosításait kapcsán emelt hangot a célzott hirdetések tiltása ellen. A dokumentumban kiemelik, mennyire visszavetné az európai digitális fejlődést, ha a törvényt bevezetnék és a rendelkezések életbe lépnének. Hangsúlyozzák, hogy az általános tilalom károsítaná az európai médiát, és a régió kulturális, társadalmi pozíciójára is negatív hatással lenne.

Dr. Daniel Knapp, az IAB Europe vezető közgazdásza szerint a digitális reklámpiac az ingyenes és szabad internethasználat egyik alappillére, valamint ahhoz, hogy az online tartalomszolgáltatók növelni tudják hirdetési bevételeiket, a megfelelő célzás elengedhetetlen. Az európai digitális hirdetési bevételek kétharmada viselkedés alapú célzáson alapul, és a hirdetők 2.68-szor többet fizetnek az ilyen típusú reklámokért.

A jelentés megállapításai között szerepel még továbbá az is, hogy a targetált hirdetések egyre növekvőbb jelentőséggel bírnak a kiadók számára is a digital-first üzleti modell előretörésével, és ez a tiltás mélyítené a szakadékot az európai polgárok között, akiknek van pénzük a minőségi hírekért fizetni, és azok között, akiknek nincs. Hogy miért? A válasz egyszerű: ha a hirdetési bevételek csökkennek, akkor a tartalmat fogyják fizetőssé tenni, ezáltal pedig az eddig igyenesen fogyasztott tartalmakhoz nem juthatnának hozzá azok, akik nem tehetik meg, hogy fizessenek érte.

A KKV-k tekintetében sem elhanyagolható a célzott hirdetések piaca, hiszen a járvbányhelyzet ezt a szegmens is jelentősen átalakította. A marketingtevékenység szinte kizárólag a digitális térre korlátozódik: itt kell megszólítani a célközönséget. Ha csak egy szélesebb réteget tudnak csak elérni, sokkal többet kell befektetniük, hiszen időigényesebb lesz megtalálni azokat, akiket eddig célzottan, jó helyen és időben tudtak megszólítani.

Az IAB Europe nem habozott, máris egy aktivitási kampányba kezdett a kezdeményezés kapcsán. Az október végén indult #NoEasyWins névre keresztelt mozgalom saját weboldallal rendelkezik, és kiáll amellett, hogy igenis fontos az, hogy a különféle hirdetések célzottak legyenek, és ennek tiltása mennyire visszavetnéá az európai hirdetési piacot és hátrányos helyzetbe hozná a szereplőit is.

noeasywins.jpg

A nemrég debütált kampány aktualitását az adta, hogy a döntéshozók most vitatják majd meg a szóban forgó jogszabály módosításait, mely a digitális szolgáltatásokhoz kapcsolódik.

Az oldalon helyet kapott rövid videók önmagukban is figyelemre méltók, mindegyik egy önálló figyelemfelhívásként tekinthető egy-egy szegmens tekintve.

Külön videó foglalkozik a közép- és kelet európai piaccal, hogy az elmúlt időben mennyire megnövekedett az online vásárlások száma, és a célközönség megszólításában a célzott hirdetéseknek mekkora szerep jut.

No Easy Wins - Central & Eastern European businesses from No Easy Wins on Vimeo.

 

A többi videót megtaláljátok a hivatalos kampányoldalon: https://iabeurope.eu/noeasywins/

Szólj hozzá!

Private DMP adatok – a valóban személyre szabott hirdetésekért

2021. szeptember 30. 14:27 - Adverticum AdServer

A célközönség megszólítása korántsem egyszerű feladat. A különféle tartalomszolgáltatók oldalain a hirdetők szeretnék a leginkább testreszabni az adott reklámot, de ez nem mindig olyan könnyű, mint amilyennek látszik.

Egy általános hirdetés a legtöbb célcsoporthoz jól passzolhat, de pont ezért válik sokszor érdektelenné. Az „ahány ház, annyi szokás” mondás itt is érvényes: ennek fényében érdemes a személyre szabott élményt újraértelmezni.

Hogy mi is kell ehhez pontosan, az sok tényezőn múlik, de van néhány dolog, amivel jó, ha tisztában vagyunk.

Nem érdemes túl nagy célközönségnek hirdetni, mert a nagy része csak kidobott pénz lesz. Hirdetőként és tartalomszolgáltatóként is egyaránt érdemes megismerni a célközönséget. Ez persze nem csak annyiból áll, hogy azt mondom: nők, és akkor egy női magazin oldalán tesszük közzé az adott reklámot, ennél alaposabb munkára lesz szükség, főleg, ha az adott termék csak egy speciális korosztálynak, vagy adott élethelyzetben lévő hölgyek számára releváns.

És akkor el is érkeztünk a kulcsszavunkhoz: relevancia. A személyre szabott hirdetési élmény esszenciája. De hogy hogyan is lehet releváns az adott hirdetés a különféle tartalomszolgáltatói oldalakon?

A recept a következő: gyűjtsd össze a saját adataidat, elemezz, szegmentálj, majd végy egy jó adszervert, töltsd fel a saját, feldolgozott adataiddal, és célozz. A hogyanra pedig a magyar piacon is van jó alternatíva: az Adverticum AdServerében elérhető, nemrég bevezetett célzás révén mindez egyszerűen kivitelezhető.

A DataMe Kft. már korábban bevezette „Private DMP adatok” névre keresztelt szolgáltatását, melyet immáron az AdServer felhasználók is igénybe vehetnek. A megoldás révén a célzott hirdetések valóban személyre szabottakká válhatnak, és a tartalomszolgáltatók pontosabban szólíthatják meg látogatóikat.

szemelyre_szabott_celzas.png

A szolgáltatás azonban Adverticum oldalon sem teljesen új, a korábbi közös munka eredményeként már bevezették a DataMe által üzemeltetett DMP (Data Manager Platform) adatait használó célzást, mellyel az AdServer felhasználóknak lehetőségük nyílik demográfiai, ISP (internetszolgáltató), viselkedési/érdeklődési körök szerint szegmentált adatokat felhasználni a pontosabb hirdetési célzás érdekében.

A továbbfejlesztett megoldás révén pedig a piaci trendek által diktált innovatív munkavégzést segítő funkció valósult meg, amellyel az Adverticum ügyfelei saját adataikra támaszkodva tudják pontosabban megszólítani látogatóikat az AdServer rendszerén belül, melynek köszönhetően a tartalomszolgáltatók számára is megnyílnak a programmatic piac által kínált lehetőségek.

A két szolgáltatás alapjaiban azonos, azonban a Private DMP adatok segítségével az ügyfelek maguk határozhatják meg, hogy milyen módon szeretnék a felhasználóikról gyűjtött adataikat csoportosítani (szegmentálni) és felhasználni. Ezekhez a szegmentált nem férhet hozzá más, csak maga az adattulajdonos.

Az olvasók tehát mostantól csak olyan hirdetésekkel találkozhatnak a tartalomszolgáltatói felületeken, amelyek személyesen nekik szólnak, így növelve az oldalon töltött idő élményét és a hirdetési helyek értékét.

A DataMe megoldásának AdServerbe intergrálásával új kapuk nyíltak meg az adat alapú célzási megoldások tekintetében, hiszen a felhasználók saját adataikra támaszkodva tudják még jobban személyre szabni a különféle hirdetéseket, ennek révén az azonos érdeklődésű, hasonló viselkedésű csoportokat megszólítani a nekik releváns üzenettel. Ezáltal a reklámok kevésbé zavarónak, ugyanakkor jóval hatékonyabbnak bizonyulhatnak.

A szolgáltatásról bővebben itt olvashattok.

Szólj hozzá!

Növekvő digitális reklámpiac: a válság ellenére bővültek a display költések

2021. április 20. 13:12 - Adverticum AdServer

Az IAB Hungary közzétette legfrissebb, hazai reklámpiaci adatait, és ezúttal – a tavalyihoz hasonlóan – egy online IAB Café keretében publikálta a 2020-es Adex mutatókat. Az elmúlt év számai mellett azonban az idei várakozásokról is beszéltek a szakemberek.

A koronavírus járvány számos tekintetben megváltoztatta életünket, hatása pedig a digitális reklámpiacon is éreztette hatását az elmúlt egy évben. A tavalyi felmérés során a szakemberek még bizakodóan tekintettek a 2020-as esztendőre, bár a járvány már az ajtóban kopogtatott. Azt viszont nem hittük volna, hogy egy év múlva még mindig az online térbe kényszerülve ismerhetjük meg azokat az adatokat, amelyek a megváltozott élethelyzetünk elé tartanak tükröt a digitális reklámpiac tekintetében.

A rendhagyó IAB Cafén voltak előre látható, várt adatok és meglepetések egyaránt, de a számok mellett szakértői diskurzus is folyt arról, mit is remélhetünk az új esztendőtől, hol is tart most a piac egy ilyen nehéz év után.

A legfrissebb Adex adatok néhány tekintetben eltérnek az eddig megszokottaktól. Jelentős változás a korábbiakhoz képest, hogy a mobil immáron nem képez külön vizsgált részterületet, és bejött egy új szegmens is a képbe, a digitális audio.

Növekvő digitális torta

Évről évre azt halljuk, hogy növekszik a digitális szegmens mérete. 2015-ben értük el azt a pontot, hogy kijelenthettük: a legnagyobb szeletté vált a médiatortán.

Szerencsére ez a járvánnyal tarkított esztendőben sem változott: a friss adatokból kiderül, hogy immáron 45%-os szeletet hasít ki magának, amely a számok nyelvére lefordítva 110,2 mrd Ft-os bevételt jelent. Mindez egyben azt is jelenti, hogy 2019-hez képest 5%-os gyarapodást tudhat magáénak.

abra1.png

A számok kecsegtetőek, tekintve, hogy milyen év áll mögöttünk. Bár a tavalyi várakozások iparágon belül bizakodóbbak voltak: 12,7%-os bővülést vártak a szambabeliek, akkor viszont még nem tudhattuk, milyen hosszú távú hatásai lesznek a koronavírusnak (a tavalyi adatfelvétel 2020. február 21. és március 4. között készült).

Egy év távlatából ismét elkészült az IAB Hungary Adexpect felmérése, amely az idei évi reklámpiaci várakozásokhoz kapcsolódik.[1] Az Adex számokon túl többek között ezekről is szó esett az IAB Café eseményén. Mint kiderült, a szakemberek ugyanolyan bizalommal vágnak bele a 2021-es esztendőbe, ahogy azt tavaly tették. A megkérdezettek átlagosan szintén 12,7%-os piacbővülést várnak, hazai tekintetben pedig 6%-ra becsülik ezt.

A display felemelkedése

A 2020-as esztendő számait tekintve egy meglepetés adattal is találkozhatunk, méghozzá a display szegmenst szemügyre véve. A legjelentősebb növekedést tudhatja magáénak a maga 49,1%-ával, megelőzve ezzel a search-öt (43,9%). A listing és az e-mail zsugorodott az elmúlt esztendőben, előbbi 16,7%-ra, utóbbi pedig 0,5%-ra esett vissza.

Az arányok tekintetében is jelentősebben növekedett a display, 43-ról 45%-ra, míg a search esetében mindössze 1%-os növekedés figyelhető meg (39-ről 40%-ra). A listing és az e-mail visszaesése 2-2%-os volt.

abra2.pngabra3.png
A költések oldaláról nézve még kecsegtetőbb számokkal találkozhattunk: a válság ellenére 9%-os gyarapodást könyvelhet el. Jelentős bővülés volt a videó, social és a technológia-vezérelt megoldások terén egyaránt.

Hogy minek köszönhető mindez? A választ a kialakult járványhelyzet adja meg nekünk, ugyanis a vírussal folytatott harc egyik elemeként jelentősen növekedett az állami költések szerepe is. Biztos mindannyian találkoztunk az edukatív célú Győrffy Pál kampányokkal számos felületen. Nos, innentől már talán érthetőbb, mitől is ugrottak meg ennyire a számok. :)

Továbbra is a videóban utazunk

Ha a formátumok oldaláról vizsgáljuk az elmúlt évet, látszik, hogy a videó a nagy nyertese a válságnak, jelentős, 50% feletti növekedéssel. Szabó Edina, az OMG ügyvezetője ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a megnövekedett médiafogyasztás megnövekedett képernyőfogyasztást is eredményez, így nem meglepő az sem, hogy a bezártság alatt, amikor ki vagyunk éhezve a tartalomra, megnövekedtek az online videóköltések is, hirdetői oldalról.

Válságálló programmatic

Ami a programmatic szegmenst illeti, nem is kérdés, hogy egyöntetűen gyarapodást jósolnak a szakértők. Kékesi Zsuzsa, a HVG Online Divízióvezetője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy bár a válság időszakában mérsékelt növekedési ütemet diktált a programmatic, ez teljesen érthető, hiszen a klasszik médiának nehéz lépést tartani a globális szereplőkkel. A hirdetők pedig a nehéz időkben inkább a kényelmesebb megoldásokat preferálták, és főként a Facebook, Google felé fordultak: ezzel a könnyebb utat választva.

Szabó Edina hangsúlyozta azt is, hogy érezhető volt a hirdetők költségstopja is a második és harmadik negyedévben, ami megtorpanáshoz vezetett, de szerinte sem kérdés az, hogy a technológia-vezérelt megoldások szerepe növekedni fog, és a hirdetők tudatosabban fogják ebbe a szegmensbe allokálni a forrásaikat. Erős Attila (PG-Mediabrands - Chief Digital Officer) kiemelte tovább azt is, hogy a piac edukációja és a technológia azonban még kezdeti fázisban van, a magyar piac jelentős lemaradással követi a nyugatot e tekintetben.

letoltes_1.png

Ne feledkezzünk el azonban arról a piaci újításról, amely jelentősen árnyalja ezt a képet: az Adverticum EasyBID megoldása ugyanis lehetővé teszi, hogy hazánkban is a legfejlettebb piacokéhoz hasonló ökoszisztéma álljon elő. Ennek egyik fontos lépése ez a szolgáltatás is, melynek révén a hirdetők mostantól még egyszerűbben, több SSP szolgáltatót is megversenyeztetve, együtt kezelhetik direkt értékesített és programmatic kampányaikat az Adverticum AdServerében.

Digitális elmozdulás

A tavalyi év a változásokról szólt, szintre minden tekintetben. Bognár Vera (Nestlé Digital and Media Manager), valamint Erős Attila és Sopov István (Adaptive Media - ügyvezető, IAB Hungary elnök) is egyetértettek abban, hogy reklámpiacon is jelentős elmozdulás volt megfigyelhető az online szegmens irányába. Számos szereplő ugyan eltűnt, de annál több új piaci szereplő jelent meg, akiknek a kiélezett helyzetben, „túlélésük” érdekében be kellett lépni az e-commerce világba, és a megváltozott piaci körülmények között elkezdeni online értékesíteni a termékekeiket, szolgáltatásaikat. Akik pedig a top hirdetők között voltak korábban, szerencsére magukra találtak a Q3-Q4-es időszakra, ami nemcsak igazolta a digitális reklámpiac túlélését és újraéledését, hanem jelentősen megdobta az év végi online mutatókat is.

A szakemberek még egy lényeges dologban egy véleményen voltak: abban, hogy ez a növekedés nem fog megállni, sőt, mi több, idén is kétszámjegyű lesz. A becsléseik alapján reálisan 10-15% bővülésre számíthatunk ebben az esztendőben is, és bár nem látjuk előre úgy a dolgokat, mint korábban, remélhetőleg a nyitással együtt nemcsak az emberek, hanem a költési kedv is visszatér majd.

 

A teljes Adex kutatási anyag tagok számára az IAB Hungary oldalán érhető el.

 

[1] A 2021-es adatfelvétel a magyarországi 3. hullám elején, február 23. és március 5. között készült.

Szólj hozzá!

Új év, régi lendület – idén húszéves az Adverticum

2021. február 08. 13:40 - Adverticum AdServer

A 2020-as év mindenki számára merőben új kihívásokat és a korábbiaktól eltérő feladatokat tartogatott, de mindezek ellenére sikerrel zártuk az elmúlt esztendőt is. Év végére egy igen jelentős fejlesztés készült el: az EasyBID szolgáltatás, mely maximalizálja a programmatic megoldásokat használó tartalomszolgáltatók bevételeit. A lendület pedig mit sem változott az évek során: az Adverticum idén már a 20. születésnapját ünnepli.

Tovább
Szólj hozzá!

EasyBID – az egyszerű, átlátható licitálás szolgálatában

2020. október 27. 13:23 - Adverticum AdServer

A nagyközönségnek is bemutatkozott az Adverticum új fejlesztése

Az Adverticum hivatalosan is bevezette a Header Bidding használatát lehetővé tévő megoldását, amely az EasyBID nevet kapta. Ahogy a szolgáltatás elnevezése is sugallja, az AdServer felhasználók mostantól még egyszerűbben, több SSP szolgáltatót is megversenyeztetve, együtt kezelhetik direkt értékesített és programmatic kampányaikat. A legújabb fejlesztéssel egy webinárium keretében ismerkedhetett meg a nagyközönség.

Tovább
Szólj hozzá!

Header Bidding: bevételnövelés a programmatic ökoszisztémán belül

2020. július 27. 14:13 - Adverticum AdServer

Sok korábbi írásunk szólt már a programmatic piac működéséről, de hiába foglalkozunk és sok esetben dolgozunk is vele már több éve, még mindig rengeteg lehetőséget rejt, amelyek arra várnak, hogy tanulással kiaknázzuk őket.

Ebben a bejegyzésben a licitálás menetével, azon belül is a licitálás nagyágyújával, a Header Bidding-gel szeretnénk egy kicsit többet foglalkozni, és közben minél jobban megérteni a licitálási folyamat egészét.

Tovább
Szólj hozzá!

IAB Europe felmérés: hogyan viszonyulunk a videohirdetésekhez?

2020. július 20. 10:21 - Adverticum AdServer

Mi a helyzet a videohirdetések terén? Hogy állunk 2020-ban? Az IAB Europe felmérése pontosan ezt vizsgálta. Ezeket az adatokat hoztuk most el nektek.

Az IAB Europe 2016 óta minden évben kérdőíves felmérésben vizsgálja a digitális videohirdetésekhez való viszonyulásokat, változásokat. Idén sem volt ez másképp, és már az eredményeket is publikálták. A jelentés mintegy 31 ország mintegy 300 szakemberének részvételével készült a digitális videó ökoszisztéma minden területéről.

Tovább
Szólj hozzá!

Így változtak videózási szokásaink

2020. április 22. 13:56 - Adverticum AdServer

A videohirdetéseknek kedvez a megváltozott élethelyzetünk

Bár a koronavírus gyökeresen felforgatta nemcsak az életünket, de a hirdetési piacot is, afelől nincs kétség, hogy most, az otthoni munkavégzéssel párhuzamosan egyre több tartalmat fogyasztanak az emberek, beleértve a videókat is. Így talán nem bocsátkozunk nagyon elrugaszkodott feltételezésekbe, ha azt mondjuk, a videohirdetések terén növekedést láthatunk majd az első féléves adatokat vizsgálva.

Tovább
Szólj hozzá!

Support: a szakértő összekötő kapocs

2019. október 21. 10:23 - Adverticum AdServer

Az Adverticum support csapata kapta meg idén a legjobb ügyfélszolgálatnak járó elismerést az Internet Hungaryn. Örültünk és büszkék voltunk, hiszen végre sikerült megmutatnunk a támogató csapatunk erejét.

ugyfelszolgalat.jpg

A díj valóban nagy elismerés, de hogy mi rejlik az Adverticum support csapata mögött, azt nem egy szobrocska mutatja meg igazán. Az igazi elismerést ügyfeleinktől kapjuk nap mint nap, akik pontosan tudják, hogy mi nem egy hagyományos ügyfélszolgálat vagyunk. A support ennél jóval többet jelent számukra és számunkra egyaránt.

Tovább
Szólj hozzá!

Amikor valaki még a focidrukkereknél is jobban tudja a meccsek állását

2019. augusztus 21. 08:50 - Adverticum AdServer

Egy kampánymenedzser szemüvegén keresztül egy hirdetési kampány

Ami a digitális hirdetési piac szereplőinek egy zóna, bannerhely, hirdetés, az egy kampánymenedzsernek egészen mást jelent. De mitől több, amit és ahogyan csinálja? Erre a kérdésre kerestük a választ.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása