Adverticum Adserver

Így változtak videózási szokásaink

2020. április 22. 13:56 - Adverticum AdServer

A videohirdetéseknek kedvez a megváltozott élethelyzetünk

Bár a koronavírus gyökeresen felforgatta nemcsak az életünket, de a hirdetési piacot is, afelől nincs kétség, hogy most, az otthoni munkavégzéssel párhuzamosan egyre több tartalmat fogyasztanak az emberek, beleértve a videókat is. Így talán nem bocsátkozunk nagyon elrugaszkodott feltételezésekbe, ha azt mondjuk, a videohirdetések terén növekedést láthatunk majd az első féléves adatokat vizsgálva.

Ezekre azonban még várnunk kell, de már az IAB korai becslései is arról árulkodtak, hogy a legjelentősebb növekedést a videóhoz kapcsolt reklámoktól várták, míg a mobil és a programmatic területek állnak a lista második és harmadik helyén az Adexpect kutatás adatait szemügyre véve.

00002656.jpeg


A lényegretörő tartalmakat keressük

Bár a videó az üzenetek közvetítésének hatékony eszköze, az egyértelműen látszik, hogy a rövidebb, bár kétségtelenül nem a legrövidebb tartalmak kötik le az emberek figyelmét. Egyre inkább a velős, és ezek közül is legfőképpen a félperces videoformátumok járnak az élen. Az AdBridge saját adatai szerint 2019 utolsó negyedévében az impressionök 69%-át az ilyen típusú tartalmak tették ki.

A platform is, amelyet használunk, egyre inkább átalakulóban van. Míg 2017-ben még a desktop és a mobil járt az élen, addig tavaly már a CTV (connected TV) platform hasította ki magának a torta 47%-át.

A VCR, vagyis a videók teljesítési aránya nagyjából azonos szinten mozgott: megközelítőleg 89%-on az éves adatokat szemügyre véve. Ez a mutató egy arányszámot jelez, amely a teljes videomegtekintések arányát mutatja, vagyis azt, hogy hány tartalmat néztek meg az elejétől a végéig.

Ez a szám jópár évvel ezelőtt jóval alacsonyabb volt, azonban a felhasználói szokások megváltozásával ez is átalakult.

Korábbi blogbejegyzésünkben fejtegettük már ezt a témát. Akkor, a 2017-es adatok szerint a videók 87%-át végignézték a userek asztali felületen, ami impozáns számnak bizonyul, a mobilfelhasználók esetében ez az arány 45% volt. Mostanra azonban ez is megváltozott, a hirdetők rájöttek arra, hogy mobilon teljesen más a tartalomfogyasztás.

A felhasználók scrolloznak, és szinte csak rápillantanak egy-egy tartalomra, már mennek is tovább. A videók hosszának ilyen irányú csökkenése azt eredményezte, hogy a VCR immáron a mobiltelefonokon is igen magas százalékra rúg, a tavalyi évben átlagosan 85%-ra volt tehető. A táblagépek esetében ez a szám még magasabb volt az asztali platformot megelőzve.

abra_1.PNG

Érdekes azonban, hogy a “rapid tartalomfogyasztás” ellenére nem a legrövidebb típusú videók uralják a listát a VCR tekintetében, hanem a 30 másodperces tartalmak. Az AdBridge vizsgálati szkópjában a rövidebb videók között a “leghosszabb” győzedelmeskedett a 6 és a 15 másodperces formátumok mellett. Az azonban ezeket az adatokat szemügyre véve is kirajzolódik, hogy mindhárom terjedelem jelentős szeletet hasít ki magának, amely kétségkívül a rövidebb formátumok dominanciáját mutatja.

abra_2.PNG

Nem kattintunk, fogyasztunk!

Az AdBridge adatai a korábbi trendeket alátámasztva azt mutatják, hogy a videók esetében még mindig nem a CTR, vagyis az átkattintási arány a meghatározó mérőszám – a CTV esetén nem is releváns, itt a videók nem kattinthatók –, hiszen egy-egy videó révén a legtöbb esetben, vagyis inkább ideális esetben megtudnak mindent, amire szükségük van, nincs meg az a kényszer, hogy azonnal tovább informálódjanak, hiszen a meglévő információk birtokában ezt később is megtehetik. Ezt támasztja alá az alább látható ábra is, amely azt mutatja, a rövidebb tartalmak esetén magasabb az átkattintások száma, itt vélhetően gyakrabban előfordul, hogy az információk egy részéhez csak így juthat hozzá a felhasználó.

abra_3.PNG

És hogy mi az impressionök hajtóereje? Nos, ha a múlt évi mutatókat vesszük alapul, egyértelműen látszik, hogy a felhasználói szokások valóban megváltoztak. Itt is az látszik, ami a többi vizsgálati szegmens esetében is: míg néhány éve a 15 másodperces tartalmak jártak az élen, addig mostanra a félperces videók állnak a lista élén. És eszközök tekintetében is elmozdulás tapasztalható: az asztali felületekről mobilra vándoroltak a felhasználók, a tavalyi évben pedig már a CTV állt a dobogó legfelső fokán.

abra_4.PNG

Ha pedig videó, akkor pedig egyértelműen a videohirdetések kiszolgálására készített VAST szabvány használatát javasoljuk. Az IAB által megalkotott megoldás révén a hirdetőknek in-stream hirdetések megjelenítésére is lehetőségük nyílik. Ha pedig a technológia már adott, a többinek már csak a fantázia szab határt.

Források:

https://extremereach.com/video-benchmarks-2019-q4/
http://extremereach.com/wp-content/uploads/er-video-benchmarks-2019q4-20200325-144513.pdf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr5315629560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása