Adverticum Adserver

Fontos évet jósolnak a videónak

2017. július 28. 14:14 - Czipperer Dia

2017 lehet a videó éve, bár valljuk be, kicsit már elegünk van abból, mindig valaminek az éve van.

Vannak trendek, amelyek erősödnek, háttérbe szorulnak, újabb és újabb szegmensek kapnak hangsúlyt. Úgy tűnik, idén a videó lesz az, amelyik messze kitűnik majd a sorból. A tavalyi masszív növekedés után fontos évet jósolnak az online videónak a 2017-es évre.

Abi Morrish, a MEC Wavemaker munkatársa szerint eljött a videó ideje, olyannyira, hogy az előrejelzések szerint ebben az évben már az internetes forgalom 74%-át hasítja ki. A Cisco szerint 2020-ra ez 80%-ra is felkúszhat. Az eMarketer adatai alapján pedig a videó túlszárnyalja a display hirdetéseket.

digital_video.jpg

Nagyításhoz kattintson a képre

Morrish elmondása szerint a videó jobban teljesít, mint bármely más tartalom. Jobb elköteleződést ér el, ennek révén több emlékezetes hirdetést lehet eljuttatni a célközönségnek, és jobban megmarad az emberek tudatában.

A videó sikere azonban sok tényezőn múlik. Számos olyan mutató van, amellyel mérhető egy adott videó, azonban ezek közül sok olyan is akad, amely nem szolgál információval arról, vajon valóban célt ért-e.

Gondoljunk például arra az adatra, hányan nézték meg a videónkat. A megtekintések száma közel sem azonos azzal, hány ember köteleződött el valójában. A totális megtekintések száma magában foglalja azokat is, akik végignézték az egészet, és azokat is, akik mindössze 3 másodpercet láttak a filmünkből.

Hasznos metrikák

A legnagyobb kihívások közé a mérések tartoznak, azonban vannak olyan mérőszámok, melyek hasznunkra lehetnek a videók esetében is. Ilyen többek között a „view-through rate”, vagyis a megtekintések aránya és az „average percent viewed”, vagyis az átlagos nézettségi százalék.

A view-through rate-en keresztül megtudhatjuk, a felhasználók hány százaléka nem ugrotta át a videót. Ez a mutató nagyon hasonló a CTR-hez (click-through rate), de itt nincsen landing page, hiszen az adott videó közvetíti az üzenetet, amit a felhasználónak szánunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jól építettük-e fel tartalmilag és szerkezetileg a filmünket, ez a mutató hasznos lehet. Persze, itt is torzulhat a kép, hiszen véletlenül is bezárhatja az illető az ablakot, vagy éppen végigpöröghet a videó, miközben más ablakon böngészik a felhasználó.

De nincs is olyan mutató, amely garantálná a 100%-os pontosságú eredményeket. Mindez pedig azt jelenti, hogy fontos megismernünk a célközönséget és megérteni a szokásaikat, és ennek függvényében kozmetikázni a tartalmat, alakítani struktúrát. Annak is tudatában kell lennünk, hogy nem egyforma lesz a célcsoportunk, ezek külön szegmenseket képeznek, eltérő felhasználói szokásokkal. Így, ha mindent jól csinálunk, nem csupán egyfajta videót „küldünk az éterbe”.

Az átlagos nézettségi százalék azt mutatja meg, átlagosan hány másodpercig nézték az emberek az adott tartalmat. Az összesített megtekintések idejét elosztjuk a megtekintések számával, így kapjuk meg az eredményt. Így felmérhetjük, átlagosan mennyi idő után navigálnak el a felhasználók, eljutott-e hozzájuk a márkaüzenet, jól építettük-e fel a tartalmat. Ez arról is visszajelzéssel szolgál, hogy nagyjából mennyi ideig lehet lekötni a célcsoport figyelmét, jól belőttük-e a hosszt, vagy faragnunk kell belőle, átpozícionálni a fő üzenet helyét, átalakítani a felépítést.

Egyre népszerűbb az outstream

Mi is valójában az outstream videó? Maga a formátum nem olyan régen kezdett elterjedni. A sokak által ismert videohirdetésekkel ellentétben itt a videó maga a reklám, és nem a videotartalomba ágyazott hirdetésről beszélhetünk (legyen az szöveges vagy minivideó). Ezeket tartalomba illesztve használják. Amikor a felhasználó egy adott cikket olvas, találkozik a videóval, amely automatikusan elindul, egészen addig megy, míg a képernyőn van. Lejjebb görgetve megáll, és visszanavigálva ugyanott folytatódik, ahol megállt.

Az outstream formátummal a közösségi média cégek kaszálnak a legtöbbet. Ugyanis nem csupán szöveges tartalmak esetében használják, hanem például news feedekben és videojátékokban is találkozhatunk vele.

Hogy állunk a számok terén?

A hagyományos digitális videoköltések az elmúlt három évben a duplájára nőttek. A becslések szerint az év végére a digitális videobüdzsé 47%-át teszik ki. Bár a televíziós hirdetési költések még mindig dominánsak, egyre jobban tör előre a videó. Növekedés tekintetében messze megelőzi a többi szegmenst.

digital_video_ad_spend.jpg

Az eMarketer adatai szerint a videomegtekintések száma évről évre növekszik, ezen belül pedig a mobilos videotartalmak is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a tortából. Ha a növekedési ütemet nézzük, egyértelmű, hogy a mobil a sereghajtó. Egy év alatt 145%-os növekedés volt ezen a területen, míg az asztali videotartalmak esetében csupán 16%.

Úgy tűnik, a piac végre kezd felébredni, legalábbis, ami a cross-platform videoreklámozást illeti. 2015 óta 19% növekedés volt ezen a téren. Ez a hároméves tendencia azt mutatja, hogy nem csupán a videóban, hanem a csatornában rejlő lehetőségeket is egyre jobban kihasználják az emberek.

Néhány érdekes adat a videókról:

- az emberek átlagosan 4,8 videót néznek meg, amikor meglátogatnak egy weboldalt
- a videók 87%-át végignézik az userek asztali felületen, a mobilfelhasználók esetében ez az arány 45%
- az ideális hosszúság 51 másodperc (megjegyzés: a rövidebb spotok is hatásosak lehetnek, de ennél hosszabbal csak kivételes esetekben próbálkozzunk)
- a legsikeresebb napok, hogy egy videót közzétegyünk, a hétfő és a szerda


Mi vezethet a sikeres digitális videostratégia megalkotásához?

Először is fel kell térképezni, a videó hogyan illeszkedik a digitális stratégiába. El kell dönteni, mik a célok, amelyeket el szeretnénk érni. Ezután fel kell térképezni, mely(ek) a legideálisabb formátum(ok)/típus(ok) céljaink elérésére. Ezen kívül azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a csapatunk és a költségvetésünk milyen hatással lesz a végeredményre.

Két kulcsfontosságú tényező még, hogy mindig gondolkodjunk a célközönségünk „fejével”, és ennek tudatában a megfelelő videoüzenetet kidolgozni számukra. Ha pedig ez megvan, akkor jöhet a „csomagolás”. Itt is tartsuk szem előtt a minőséget, ne a mennyiség kerüljön az elsődleges helyre.

 

„Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.” /Henry Ford/

 

Források:

https://www.clickz.com/the-online-video-metric-all-marketers-should-focus-on-in-2017/109964/

https://www.raconteur.net/sponsored/online-video-publishing-comes-of-age

https://www.clickz.com/how-to-build-a-successful-digital-video-strategy-in-2017/109343/

https://www.emarketer.com/Article/Four-Key-Things-Know-About-Digital-Video-Now/1015400

https://www.iab.com/wp-content/uploads/2016/10/IAB-Video-Landscape-Report_May-2017.pdf

https://instapage.com/blog/what-is-outstream-video

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr2312696613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása