Adverticum Adserver

IAB AdEx Benchmark: a mobil és a videó a digitális hirdetési piac húzóereje

2018. november 14. 10:44 - Adverticum AdServer

Az IAB Europe kiadta a legfrissebb AdEx Benchmark jelentését 2018 első félévére vonatkozóan, amely az európai hirdetési piacról szolgáltat mélyrehatóbb képet – összesen 27 ország bevonásával. A ropogós adatok számos tekintetben vizsgálják a digitális reklámszegmenst.

Tovább nőtt a digitális hirdetési piac

A legfrissebb adatok ismét a piac bővüléséről tanúskodnak. A 2017-es számok is kecsegtetőek voltak e tekintetben, de úgy tűnik, van még új a nap alatt: a növekedés nem állt meg. A digitális reklámpiac ismét pozitív mutatókkal kecsegtet: kétszámjegyű növekedésről tanúskodnak a számok. A jelentés szerint kereken 10%-os a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

adex_1.png

A search dobogós helye változatlan maradt, ami a hirdetések megoszlását tekinti. Ha viszont a különféle típusok szerint vizsgáljuk az adatokat, akkor egyértelműen látszik, hogy a display hirdetések száma gyarapodott legnagyobb mértékben. Bár a search hirdetések is 10,2%-os növekedést könyvelhetnek el, a display esetében ez 12,3%-on állt meg.

adex_4.png

Hasít a videó

Ha pedig kicsit jobban górcső alá vesszük a szegmenst, nem is kérdés, melyik formátum áll a dobogó legfelső fokán növekedés tekintetében. A videohirdetések jelenleg a display költések 30%-át teszik ki, azonban a legfrissebb adatok szerint 4,2-szer gyorsabb a növekedés az erre szánt kiadások terén, mint a nem videó típusú reklámok esetében.

adex_3_1.png

A diagramokat szemügyre véve jól látszik, hogy bár még mindig a nem videós formátumok teszik ki a szegmens jelentős részét, azonban jóval kisebb elmozdulás figyelhető meg a költések tekintetében. A display formátumok terén összességében növekedés tapasztalható, de mindez a videós formátumoknak köszönhető.

Egyre többet költünk mobilon

A mobilos hirdetések minden téren pozitív eredményekkel zártak: a search és a display hirdetésekre fordított összegek is növekedtek. Összességében elmondható, hogy a mobilos reklámok immáron a digitális hirdetési költések 50%-át teszik ki. A növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest pedig valóban jelentős.

A nyugat-európai hirdetési piacot ugyan nagyobb mértékű növekedés jellemzi, de az itt elköltött összegek is jelentősebbek. Azonban közép-kelet európai viszonylatban is elmondható a mobilhirdetések növekedése.

adex_2.png

A második félévben továbbra is növekedést várnak a digitális hirdetési piacon, megközelítőleg 13%-ot a tavalyi év azonos időszakához képest.

Forrás: IAB Europe & IHS Markit Adex Benchmark H1 2018

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr214371187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása