Adverticum Adserver

Rich media és video hirdetések mobilon

2012. december 04. 10:39 - Szili Dóra

Merre tart a világ?

A Rhythm NewMedia amerikai mobil hirdetési network aktuális negyedéves jelentéséből, mely a mobil hirdetések teljesítését és az aktuális trendeket szemlélteti, kiderül, hogy egyre szorosabb kapcsolat alakul ki a rich media és a videó között a mobil hirdetések terén. A felmérés szerint ez a trend főként annak köszönhető, hogy a különböző mobil eszközökön növekszik a kereslet a videó hirdetések iránt.

Az összefonódás másik oka az is lehet, hogy mivel a rich media szolgáltatók nem feltétlenül kínálnak in-stream videó tartalmat vagy pre-roll típusú (videó lejátszása előtt megjelenő) hirdetéseket a mobil eszközökre, ezért ezek a szolgáltatók gyakrabban vegyítik a videót a rich media megjelenéssel, hogy a felhasználói igényeket kielégítsék.

A rich media megjelenés már magában is sokkal elterjedtebbé vált a Rhythm hálózatában 2012-ben. Míg az év elején 12%-ban használták ezt a hirdetési formátumot a náluk futott kampányokban, addig a második és harmadik negyedévben ez a szám 43%-ra emelkedett.

Ugyanebben az időszakban a teljes oldalas rich media hirdetések 36%-ában szerepelt videó is, és a kampányok 28%-ában futattak videó bannereket. Ezekben a hirdetésekben mért interakciós ráta, amely a különböző gombok méréséhez kapcsolódott – pl. több információ, fotók vagy videó megtekintéséhez kialakított gombok – 2,2% és 10,8% között mozgott.

A Rhythm megfigyelései szerint, ha teljes oldalas rich media hirdetésről van szó, akkor egy mini videólejátszó implementálásával a bevonódás (engagement) 30%-kal is növelhető.

A RhythmNewMedia megállapításait csak megerősítette a Millennial Media mobil hirdetési hálózat is, amely a forgalmát áttekintve szintén emelkedést tapasztalt a rich media és a videó hirdetések alkalmazásának terén. A Millennial igazgatója Paul Palmieri szerint a növekedés részben a 4G vezetéknélküli szolgáltatás terjedésének köszönhető, amellyel többek között a videók megtekintése is sokkal egyszerűbb a mobil eszközökön. A cég pénzügyigazgatója Michael Avon hozzátette, hogy szerinte a hirdetők többet fognak költeni mobilon a rich media és a videó hirdetésekre az év végi kampányszezonban. (forrás)

2012 elején az eMarketer az amerikai reklámköltéseket illetően azt vetítette előre, hogy a mobilon futtatott rich media és banner hirdetésre 861,7 millió dollárt fognak költeni, amely az Egyesült Államok teljes mobilhirdetési kiadásának a harmada, míg a videó 5,8%-ot (151 millió dollár) ér majd el. A teljes reklámbüdzsét 2,6 milliárd dollárra becsülték az év elején, amely a tavalyi értéket 4,7%-kal haladja meg.

És mi a helyzet itthon?

A mobil hirdetések fellendülése nem csak a tengerentúlon, de kis hazánkban is megfigyelhető. Nem csoda, hiszen az okos készüléket használók száma folyamatosan növekszik. Az IAB Hungary online reklámköltési kimutatásából kiderül, hogy míg 2010-ben 500 millió forintot költöttek mobil hirdetésekre, ebből az Adverticum AdServere 33.2 millió (AV) megjelenést szolgált ki, addig 2011-re ez a szám már 740 millióra és 217.6 millió AV-re növekedett. Ezek alapján bizton elmondható, hogy a mobil hirdetések egyre növekvő száma, és a technika fejlődése lassan hazánkba is egyre népszerűbbé teszi a mobil eszközökön megjelenő interaktív és videó hirdetéseket.

Hazai viszonylatban azonban sok esetben még képes formátumot használnak azért, hogy a régebbi készülékek tulajdonosait is elérjék. De jó hír, hogy már itthon is felfedezhetők látványos és kreatív okos készülékeken futó hirdetések. Innováció, hogy ezek a multimédiás reklámok izgalmas megjelenési lehetőségeket kínálnak a hirdetők számára, és egy jól elkészített kreatívval kimagasló eredmény érhető el egy kampány során. A tartalomszolgáltatói oldalnak pedig lehetősége van olyan bevételi forráshoz jutni a mobil felületei által, ami eddig kiaknázatlan területnek számított, ezért azon is érdemes elgondolkodniuk, hogy olyan előre elkészített mobil hirdetési sablonokat készítsenek - akár alvállalkozók által - amit pilot kampányként futtatnak, és amivel a hirdetők meggyőzhetővé válnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr584946812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása