Adverticum Adserver

Programmatic–kreativitás: két jó barát?!

2016. január 05. 13:58 - Czipperer Dia

A programmatic mostanság igen felkapott buzzword a piacon. A kifejezés mögött azonban egy igen komplex technológia áll, melynek számos előnye van, és sok tekintetben megkönnyíti a hirdetők dolgát. Azonban nem árt odafigyelni néhány dologra, mert könnyen visszanyalhat a fagyi.

Ha már kényelem, kezdjük rögtön ennél a dolgot. Gyors megoldás, növeli a hatékonyságot, de vajon milyen árat fizetünk ezért? Nos, bármennyire is egyszerűnek tűnik, az elv nem helyettesíti a kreativitást. Hiába van egy jó lehetőség jó hirdetési helyekhez jutni, elérni a célcsoportot, ha a kreatív önmagában semmit sem ér. Ráadásul arról se feledkezzünk meg, hogy senki nem mondja meg helyettünk, hol, mikor és kik számára lesz népszerű és figyelemfelkeltő a hirdetésünk: ez a labda továbbra is a hirdetők kezében van.

Korábban is foglalkoztunk már ezzel a témával, vagyis hogy a programozottság és a kreativitás egyáltalán köszönő viszonyban van-e egymással. Egy dologhoz azonban nem fér kétség. A display piac nagy részét már uralják a programozott hirdetések. A szeptemberi beszámolóban 50%-ról beszéltünk, decemberben azonban a legfrissebb adatok (eMarketer) tanúsága szerint már az Egyesült Királyság digitális display piacán ez a szám már közelít a 60%-hoz.

Na de mi a helyzet a kreativitással? Úgy tűnik, és erre egyre több kutatás rávilágít, hogy nem csupán a hagyományos bannerek frontján használják előszeretettel ezt a megoldást, hanem a videók és natív hirdetések is egyre nagyobb számban helyet kapnak, sőt a mobil is egy meghatározó szegmensnek ígérkezik.

A programmatic megöli a kreativitást?

Nem, erről szó sincs. Igaz, a veszély fennáll, hogy a hirdetők a rövidtávú megoldások felé fordítják figyelmüket, azonban egy dologgal minden piaci szereplő tisztában van. Ahhoz, hogy valaki jó hirdető legyen, meggyőző és hatásos történetek kellenek, amelyhez a rendszer önmagában csak a jó helyeket és a célcsoportot biztosítja egy sokkal hatékonyabb módon, de ennyi.

A fontos tehát az, hogy hosszabb történetekkel meséljünk a márkáról, termékről, vagyis valóban a márkaépítésre, és ne csak az impressionökre (megjelenés) törekedjünk.

Vagyis akár meg is ölheti a kreativitást, de akkor konkrétan semmilyen munkát nem fektettünk bele. Ugyanis nem csak azt kell eldönteni, kinek, hol mikor stb. jelenjen meg, hanem például nem árt letesztelni a kampányt, és akár többféle variációt készíteni belőle. A személyre szabhatósággal tehát nehezebb dolguk van a hirdetőknek, ha a reklámozás ezen módját választják, viszont hosszú távon egy jól felépített, megfelelően célzott programmatic kampány nagyobb bevonódást érhet el.

techmind.jpg

Forrás: digiday.com

De mobilon hogy?

A hazánkban néhány éve még csak „gyerepcipőben” járó megoldás itthon is egyre inkább kinőtte magát. Jó, hogy itt a programmatic, de sokan még szinte azt sem tudják, hogyan működik, nem hogy mobilon. Nekik ajánlom figyelmükbe korábbi blogbejegyzésünket, ugyanis friss becslések szerint az idei évben a mobilszegmensbe is egyre inkább beszivárog majd ez a trend, és a fókuszban a fogyasztók elköteleződése áll majd.

A fontos tehát az lesz a hirdetők számára, hogyan tudnak valódi bevonódást elérni a usereknék. Mindez azonban tudjuk jól, hogy több faktorból tevődik össze. Nem elég ezt tudni, kinek szánjuk az üzenetet, milyen módon targetáljuk azt, hanem az érdeklődési kör feltérképezése is elengedhetetlen tényező, na és persze az sem mellékes szempont, mikor érjük el őket és hol. Ha éppen nincsenek online vagy dolgoznak, akkor csak kidobjuk a pénzt az abalakon.

Ami szintén fontos, és talán sokaknak eszébe sem jut hirtelen, hogy a legtöbb felhasználó nem mobil adatforgalma terhére hajt végre például egy vásárlást mobilon. Vagyis ez egyben azt is jelenti, hogy akkor kell őket megcélozni, amikor Wifi-közelben vannak. Ezt persze nem lehet pontosan kiszámítani, de leginkább az a jellemző, hogy az esti órákban, otthon van erre lehetőségük.

A videó mozgatja az évet

A hatékonyság növelésére pedig kiváló eszköznek bizonyul a videó. A Somedia Networks tanulmánya szerint a Twitteren a leginkább megosztott tartalom jelenleg, és világszerte a marketingspecialisták 52%-a egyetért abban, hogy nagyobb ROI-t, vagyis megtérülést hoz, mint más tartalom. És most már ott tartunk, hogy videót készíteni sem drága és időigényes, és nem utolsósorban 66%-kal hatékonyabb konverziós arányt lehet vele elérni, mint a nem videós tartalmakkal.

A programmatic videók előretörését pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Egyesült Államokban a digitális videoköltések 39%-át a programozott tartalmak teszik ki (2,91 milliárd dollár).

Mindeközben pedig érdekes eredményekre jutott a Limelight Networks kutatásában. Szerintük egyre többen hagynak fel az online videókkal, méghozzá azért, mert túl sok hirdetés van bennük. Vagyis itt nem az önálló videohirdetésre kell gondolni, amely egyre inkább tör előre, hanem a hagyományos, reklámokkal fűszerezett videóra. Ez a fajta megoldás nem igazán tetszik a közönségnek. Kiderült, hogy a válaszadók 61,8%-a szerint, ha túl sok reklám van a videóban, leállítják, és nem nézik tovább.

Vagyis ezt a módszert érdemes egyszer és mindenkorra elfelejteni, ha már teletűzdelték mások is az adott tartalmat. A videohirdetések alatt nem ezt kell érteni, hanem a gondosan felépített vizuális, interaktív reklámot, melyek önmagukban is képesek megállni a helyüket.

És hogy mit hoz majd az idei év mobil- és videófronton a programmatic világban? A lehetőségek és megoldások adottak, a többi csak a hirdetők hajlandóságán és fantáziáján múlik.

 

Források: iMediaconnection, MarketingTechNews.net, ClickZ.com , eMarketer.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr818241068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása