Adverticum Adserver

10 dolog, amit a programmaticról tudni kell

2015. január 07. 12:55 - Szili Dóra

Az IAB (Interactive Advertising Bureau) amerikai szervezete és az eMarketer 2014 végén tartott egy, a programmatic témához kapcsolódó találkozót Los Angelesben, ahol több mint 500 szakértő gyűlt össze a piac különböző részeiről, hogy megvitassák, merre halad a programmatic, azaz az automatizált médiaértékesítés piaca. (Korábbi bevezető bejegyzésünk a témában itt olvasható)

Az eseményről a következő tíz fontos részletet gyűjtötték össze az IAB oldalán (forrás):

1. Programmatic > RTB

A programmatic és az RTB nem egymásnak megfelelő szavak, a kettő nem ugyanazt jelenti. A programmatic alá tartozik minden olyan média felület értékesítése és vétele, amely automata módon zajlik. Ez négy különböző tranzakciót jelenthet: automatizált garantált (Automated Guaranteed), nem garantált fix áras (Unreserved Fixed Rate), meghívásos aukció (Invitation Only Auctions), nyitott aukció (Open Auctions). Az RTB valójában csak az utóbbival egyenlő, a nyitott aukcióval, amikor egy eladó az összes vevő számára teszi lehetővé a licitálást a felületre. Fontos, hogy tisztában legyen az ember vele, hogy mit ért ő, és mit értenek mások a programmatic szó alatt, hogy ne legyen félreértés.

2. A programmatic még kihívásokkal néz szembe

Már pár éve működésben vannak programmatic rendszerek, és egyre jobban elterjed ez a fajta hirdetés és média értékesítés, de még mindig léteznek olyan pontok, amelyek kihívásokat állítanak a növekedés elé. Néhány ilyen például az átláthatóság, a bizalom, a hamis adatforgalom kérdése, a korlátozott megértése ezen rendszerek működésének, a terminológia feletti bizonytalanság, a video, rising stars vagy audio hirdetések kiszolgálása, a sztenderd bannerekről a natív hirdetések felé elmozdulás stb..

3. A programmatic egyre növekszik

Az amerikai piacon a becslések szerint 2014-ben elérheti az ebből származó reklámbevétel a 10 milliárd dollárt, amely 2016-ra már meg is duplázódhat. Náluk egyelőre az RTB tranzakciók a dominánsak, azaz a teljes programmatic bevétel 92%-a RTB-ből származik, de ennek csökkenése várható majd, ahogy a display is domináns még, de a mobil és videó hirdetések is egyre elterjedtebbek lesznek az automatizált módon értékesített reklámok között.

4. Az iparág dolgozik a bizalom és a hamis adatforgalom kérdésén

Ez a két téma, amely leginkább érzékenyen érinti a programmatic-ot, de az IAB nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megbízható és átlátható internetes hirdetési környezetet alakítson ki, és hogy a hamis adatforgalom, amelyet vírusok, botok, kalózprogramok generálnak, ki legyen zárva a hirdetések elől, így a hirdetők és a tartalomszolgáltatók is megbízhassanak egymásban és a kampány által elért valós eredményekben.

5. A programmatic videó jól jöhet a tartalomszolgáltatónak

A programmatic esetén arra szoktak gondolni az emberek, hogy a legolcsóbb árakért versenyeznek a hirdetők, de a videó hirdetések esetén ez nem feltétlenül igaz, mert kevesebb weboldal fogadja be ezeket egyelőre, így magasabb árakon kelnek el.

6. A mérések sokkal jobban számítanak a programmatic világban

A hirdetők átláthatóságra, minőségi inventory-ra és a technológia egyszerűségére vágynak, ha programmatic-ról van szó. Tudni akarják, hogy a megfelelő közönséget érik-e el, hogy a kampány a kívánt eredményt hozza, és mindezekhez arra van szükségük, hogy a sok-sok kapott adatból ki tudják hámozni ezeket. Ezért szükség van az oktatásukra és a célszerű adatfeldolgozásra is.

7. Az optimalizálás alapvetően fontos a hatékony programmatic reklámköltéshez

Nem csak a kampány vége felé kell optimalizálni, hanem már a kampány elején elért közönség esetén figyelemmel kell lenni, hogyan reagálnak, érdemes-e retargetinggel megcélozni őket, lehet-e még ösztönözni őket.

8. Az autóipar szereplői kihasználják a programmatic-ot

Az autóipar vezető márkái az egyszerű alkalmazáson túl vetik be a programmatic hirdetéseket, nem csak hűséges, de számukra még ismeretlen közönséget is megcéloznak ezekkel. Fontos számukra, hogy a real-time adatok alapján optimalizálják a hirdetéseiket, ezzel visznek kreativitást a gépek által kontrollált hirdetési környezetbe.

programmatic.png

9. A tartalomszolgáltatóknak át kell szerveződniük a programmatic miatt

A szakértők szerint a következő lépéseket érdemes követni, hogyha sikeresen szeretnék kiépíteni a programmatic ágat egy cégen belül: összehangolni az ösztönzést és a kompenzációt, oktatni a direkt értékesítőket Programmatic kezdő tréningen, a programmatic csapatnak összpontosítani kell a direkt értékesítés támogatására és a programmatic vevő oldalának lefedésére (DSP rendszerek, trading desk-ek, újracélzók), meghatározni programmatic áralapot, valamint külső és belső negyedéves költségvetés áttekintéseket érdemes szervezni.

10. A kreativitás és a programmatic nem ellenségek

Például olyan módon lehet kreatívabbá tenni a programmatic hirdetéseket, ha dinamikusra fejlesztik őket. Ezeknek a tartalma aszerint változik, hogy melyik célközönségnek jelennek meg. Ehhez a demográfiai adatok, a földrajzi elhelyezkedés és/vagy a böngészési előzmények lehetnek hasznos paraméterek, amelyek segítségével a banner interakciós rátája meg is duplázódhat.

Forrás: http://www.iab.net/iablog/2014/11/top-10-things-you-need-to-know-about-programmatic.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr557050171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása