Adverticum Adserver

Méret a lényeg? - CTR bűvöletében

2009. július 29. 11:10 - Prím Letöltés

Az online hirdetések hatékonyságát több féle képpen is vizsgálhatjuk, a leggyakoribb mutatószámok a megjelenés, egyedi látogatók, átkattintás, akció, interakcióval töltött idő. Ezek jelentősége többször is megkérdőjelezhető, ennek ellenére az ügyfél oldalon elvárják a megfelelő számokat.

Az egyik leginkább vitatott mutató az átkattintási arány(CTR). Az internetes társadalom alapvetően ellenálló az online hirdetésekkel szemben és ez Magyarországra különösen igaz, így arra rávenni a fogyasztókat, hogy még kattintsanak is, nem mindig ígérkezik egyszerű feladatnak.

Alapvetőnek tekinthető, hogy a kreatív tartalom és az elhelyezés kulcs szerepet játszik a CTR alakulásában, de vajon van olyan más tényező is, amibefolyással lehet rá. Tovább után azt vizsgáljuk, hogy a méret és az alak mennyiben hat a kattintásokra.

 

Józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető, hogy a bannereknél is a nagyobb jobb elve érvényesül(het). Ha nagyobb a hirdetés, akkor a banner vakság nem lehet olyan "hatékony", és több helyünk van az üzenet közvetítésére.

Most nézzük meg, hogy a számok is alátámasztják e ezeket a feltevéseket.

Az alábbi ábrán a februártól májusig megjelenített hirdetések CTR értékét láthatjuk.  A méretet a szélesség és magasság szorzata adja(, így teljesen ellentétes arányú hirdetések is egy kalap alá kerülhettek). A grafikon két különálló részre osztható, ahol a 150 000 pixel2 a vízválasztó. E fölött látványosan magasabbak az arányok, de látható hogy a x tengely sem olyan sűrű, a hirdetések pusztán 7 százaléka tartozik ebbe a részbe, többek között a 485X350 vagy a 600X450. Az, hogy ez a szegmens ilyen jól muzsikál betudható annak, hogy ekkora méretbe már szinte mindent beletuszkolhatunk.

És mi a helyzet a maradék 93 százalékkal? Itt már összevonásra kerültek az egyforma területű bannerek, hogy követhetőbbek legyenek az egyes adatok.

 Látható, hogy ahogy egyre nagyobb a lefedett terület, úgy lesz kisebb a hirdetéstípusok száma, viszont ezzel együtt az x tengely és az alsó pontok közötti távolság is növekszik. A 43600-tól kezdődő növekedési szakaszban csak a 63600-83600 közötti szakaszon láthatunk visszaesést, de ez betudható annak, hogy itt sűrűbb az elemszám. A feltételezésünk még mindig beigazolódni látszik, ahogy nő a méret, úgy növekszik az átkattintási arány is.

A következő( és egyben utolsó) méret - CTR diagrammon a 43600 pixel2-nél kisebb hirdetéseket vesszük górcső alá.

A korábbiakban látott emelkedés a hirdetések ebben a részében már nem tapasztalható. Itt figyelemre méltó lehet a 13600-18600 szakasz, mert itt az átlagos sűrűség ellenére is kifejezetten alacsonyak a CTR-ek. Itt a legtöbbször használt méret a 120X120, de ez is csak 0,06 százalékos CTR-re képes.

 

A bannerek mérete mellett még lényeges szempont lehet, hogy álló, fekvő vagy négyzet alakú bannert alkalmazunk. A pontos arányokat nagyban befolyásolják a bannerhelyek lehetőségei, de kérdéses lehet, hogy egy fekvő vagy álló bannerra kattintanak többet.

Az összes adatot vizsgálva, arra a meglepő következtetésre juthatunk, hogy minél inkább széles egy banner, annál kevésbé kattintanak rá. 

Ennek oka lehet, hogy a szélesebb bannereket általában az oldal tetején helyezik el, és ezen a területen szokott először kialakulni a banner vakság.

A fekvő bannerek túlsúlya miatt (78%-28%) az álló hirdetéseknek külön chartot szentelünk.

A kék vonalak között megbújó piros egyenes egy trendvonal(, mely nem túl releváns ebben a környezetben, de ezen elegánsan lépjünk túl) melyből jól látható, hogy alapvetően csökken a CTR, ahogy egyre négyzetesedig a hirdetés.

Végül nézzük meg külön a fekvő hirdetések sűrűbbik felét is, hogy ott mit láthatunk.

Itt is elég jól látható, hogy az átkattintási arányok folyamatosan csökkennek. Úgy tűnik, hogy a széles, fekvő bannerek inkább használhatóak netes citylight-ént, mint az interaktivitás egyik elemeként.

Tovább szűkítve a vizsgált szegment a csökkenés mértéke (természetesen) egyre kisebb. 8-as értéknél, mely az IAB Full Banner(468X60) és Leaderboard(728X90) oldalaránya, még vizuálisan is érzékelhető a csökkenés, de 5 esetén már elhanyagolható a különbség

Összegezve az eddig látottakat, azt mondhatjuk, hogyha az átkattintásnak fontos szerepe van a bannerünknél, akkor érdemes minél nagyobb szeletet kihasítani az oldal területéből. Ha ez megvan, már csak hanyagolnunk kell a széles, de lapos hirdetéseket, és akkor a matematika alapján jönnek majd a kattintások, a szövegíró-art director párosunkat meg ki is dobhatjuk...

 

Az adatok az Adverticum Adstat oldaláról származnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr871270710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása