Adverticum Adserver

Mondd el videóval

2016. január 29. 16:12 - Czipperer Dia

A videohirdetések egyre inkább uralják a piacot. A hirdetők látnak potenciált az interaktív tartalmakban, melyek hagyományos társaiknál nagyobb elköteleződést képesek elérni.

2016-ban a display hirdetések átvehetik a vezetést az Egyesült Államokban a keresések felett. Martín Utreras, az eMarketer szenior elemzője szerint a hirdetők több pénzt fektetnek majd a videohirdetésekbe. A szakember úgy véli, ez a trend 2019-ig biztosan folytatódni fog.

Úgy tűnik, a tartalom terén is lesznek majd jelentős változások. A rövid, tömör üzenetek helyett egyre több hosszabb tartalom jelenhet meg. A storytelling irányába billenhet mérleg nyelve több platformon is, melyek komplett történetekben teljesedhetnek ki – egy-egy márkaüzenetet közvetítve.

Természetesen az optimális időtartam számos különböző tényezőtől függ. Nem mindegy, milyen csatornán hirdetünk. Van, ahol a rövid, lényegre törő üzenetek a hasznosak, azonban nem mindenhol. A videomegosztó oldalakon vagy online cikkekben például korántsem tűnnek olyan hosszúnak az akár több percet is felölelő tartalmak. A fontos inkább az, hogy a platformhoz mérten kalkuláljanak a hirdetők a megfelelő hosszúsággal. Van azonban egy általános igazság, amely más hirdetésekre ugyanúgy igaz: elsősorban a tartalomnak kell jónak lennie. 

Mobilon is a videó lesz az úr?!

Ahogy egy amerikai kutatás is alátámasztotta, a video- és natív hirdetések a felhasználók számára kevésbé zavaróak mobilon, főleg, ha az adott reklám kapcsolódik a tartalomhoz. Ráadásul, ahogy arra a felmérés is kitért, ezek a formátumok jobb felhasználói élményt biztosítanak, hitelesebbnek tartják őket, a márkaismertséget is építik, valamint a fogyasztói elköteleződést is sokkal inkább segítik. Ha ez az ütem folytatódik, szerintük 2016-ban még a mobilbannereket is beelőzhetik a sorban.

video_2.jpg

Úgy tűnik tehát, hogy a mobilhirdetések terén is egyre inkább teret hódít majd a videó, hiszen több érzékszervre hat, és az eszköztára is sokszínűbb. Gondoljunk csak például a Video Overlay formátumra, amely a videó elindításával párhuzamosan a háttérben is elindítja az adott tartalmat, ezzel egy kiterjesztett felhasználói élményt nyújt.

Videós tudástár „a la” IAB

De ha már videó, néhány alapfogalommal nem árt tisztában lenni. Az IAB kiadott egy „fogalomtárat”, melyben számos hasznos, a digitális videókhoz kapcsolódó kifejezést igyekszik tisztázni, elsősorban a hirdetők számára. Ezekből most mi is átemeltünk néhányat, melyekről úgy véljük, hasznos szamárvezető lehet sokak számára.

Íme néhány hasznos videós alapfogalom:

Cross-screen measurement: vagyis a kijelzők közötti mérésre vonatkozó fogalom. Az egyes videohirdetések nyomonkövetése és mérése mobilon, PC-n, okostévén, táblagépen.

Advertainment: azokat a videohirdetéseket foglalja magában, melyek a storytelling, vagyis a történetmesélés módszerével adják át egy márka üzenetét. Ez a megoldás a reklámozással szemben a szórakozást részesíti előnyben, és időtartama meghaladja a 60 másodpercet.

Autoplay video ad: olyan videohirdetés vagy -tartalommal ellátott reklám, amely anélkül indul el, hogy a felhasználó beavatkozására lenne szükség.

Dymanic creative: egy előre testreszabott videohirdetés, amely képes átalakulni a releváns célcsoport targetálásához igazodva. Segítségükkel személyre szabott kreatívokat mutathatunk a különböző tulajdonsággal rendelkező felhasználók számára. A testreszabás számos speciális kombinációt tartalmazhat a hirdetés tartalmát, valamint a háttérképek és a felhívás gomb méretét és színét tekintve.

In-article video: olyan videohirdetés, amely az egyes cikkekben töltődik be és indul el, önálló márkaüzenetként.

In-banner video: olyan videó, amely egy bannerhirdetésben kapott helyet. Ez a megoldás az adott bannerhelyet használja ki a videoélmény átadására más statikus vagy rich media formátumokkal szemben. A meglévő display hirdetés inventoryjára (készlet) támaszkodva jelenik meg.

In-feed video: a tartalomba illeszkedő natív videohirdetés, amely gyakran headline-nal, leírással és logóval ellátva jelenik meg.

In-stream video ad: egy adott videotartalom előtt, közben vagy után megjelenő videók (pre-roll, mid-roll, post-roll). Ezek a hirdetések tipikusan nem állíthatók meg, kivéve a pre-roll egyes eseteinél. Ezeket a formátumokat gyakran bevételszerzési lehetőségként használják az adott videotartalom közzétevői. Rövid és hosszabb formátumú tartalmak is lehetnek, és gyakran a videó tartalmához kapcsolódnak.

Interactive video: a hirdetés célja, hogy a felhasználó számára különböző lehetőségeket nyújtson az üzenet iránti elköteleződésre a videotartalom megtekintése mellett, például különböző akcióra ösztönző elemeket helyezhetünk el benne, vagy esetleg felmérés/kérdőív és egyéb linkeket tehetünk közzé.

Interstitial video: olyan videohirdetések, amelyek két tartalommal ellátott oldal között jelennek meg. Transition ad, Intermercial ad és Splash Pages néven is ismert ez a megoldás.

Long-form video: olyan videotartalom, amelynek meghatározott íve van, és általában 10 percnél hosszabb (pl. különféle filmajánlók). Ezek eltérőek a kereskedelmi videóktól, amelyek tipikusan a terméket helyezik előtérbe, és kevesebb, mint egy perc hosszúságúak.

Native advertising: ebben az esetben a hirdetési élmény követi az adott oldal természetes formavilágát, vagyis a tartalom mellett a dizájnnal is összhangban van. Ezáltal a felhasználó úgy érzi, az oldal tartalmához tartozik az adott hirdetés is.

Native video ad: a natív videohirdetés egy headline-t, leírást is tartalmaz a videó mellett, ezáltal illeszkedik az oldal megjelenéséhez.

Short-form video: a 10 percnél rövidebb időtartamú videohirdetéseket soroljuk ide.

 

Források: eMarketer.comClickZ.com, eMarketer.com, IAB.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr328328422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása