Adverticum Adserver

Még mindig a CT a mérvadó

2010. május 12. 13:26 - Prím Letöltés

Az online reklámok egyik legnagyobb előnye, hogy pontosan mérhető a hatékonyságuk, a hirdetők pontos visszajelzést kaphatnak arról, hogyan teljesít a kampányuk. Ugyanakkor ennek az erősségnek megvan az árnyoldala is, hiszen számos mutatószám alapján meghatározható a kampány hatékonysága, és ezek adott esetben nagy eltérést mutathatnak. Kérdés, hogy ebben a helyzetben mit preferálnak a piaci szereplők, amellett hogy a szokásos választ ismételgetik: "az attól függ...".

Az utóbbi pár hónapban több olyan kutatás is készült, mely érintette ezt a témát, ezeket gyűjtötte össze az eMarketer.

A górcső alá vett felmérések mind azt mutatták, hogy a hirdetők még mindig az átkattintást tekintik a kampányok legfontosabb fokmérőjének, a CT fontosságát mindenhol legalább 60 százaléknyian jelölték meg. A Chief Marketer már tavaly is hasonló értéket mért, úgy tűnik hogy a régi, jól bevált megoldás nem veszít a népszerűségéből, annak ellenére sem, hogy már számos olyan megoldás van, mely adott esetben pontosabb képet adna az adott kampány alakulásáról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Datran Media felmérésében a megkérdezettek még 90 százalékban válaszolták azt, hogy a conversion "nagyon fontos" egy kampány értékelésekor, míg ugyanebben a kérdésben a CT 57 százalékkal végzett. Ennek ellenére mikor a kutatók azt kérdezték, hogy milyen méréseket használnak valójában, akkor már 72 százalékkal az átkattintás végzett az élen, és bár a conversion is lehetséges válasz volt, csak a második helyet szerezte meg, holtversenyben az impression-el.

Az előbbieket erősíti, hogy CMO Council kutatásából is az derült ki, hogy az online kampányok eredményességét a marketingesek elsősorban pageview-ban, regisztrációban, az oldalra jövő forgalomban mérik. Ugyanakkor bizonyos szempontból érthető is a CT-hez való hűség, magyarázza az eMarketer szakértője, mivel egy könnyen előállítható és mérhető értékről van szó, míg a komplexebb mutatószámok előállítása sokkal költségesebb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint láthatjuk érdekes helyzet alakult ki, hiszen annak ellenére, hogy minden lehetőség adott ahhoz, hogy pontosan, többféle szempontot figyelembe véve értékeljék a marketingesek az online kampányaikat, és akár így is vásárolják azokat, ők kitartanak a kattintás mellett. Ezzel kapcsolatban már megjelentek a hazai felhangok is, Szabó Ákos kavarta fel a kattintásfetisiszta állóvizet, de az Onlinemarketing blogon is jelent meg post a témában

Kérdés, hogy a hirdetői oldal ilyen fokú elkötelezettsége mellett mikor nyerhetnek teret más, újabb mérőszámok, illetve valójában szükségük van-e ezekre, vagy az esetlek nagyrészében tökéletesen megfelel a CT. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr931996138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása