Adverticum Adserver

Kulcsfontosságú márkaépítő formátum a videohirdetés

2019. július 25. 11:36 - Adverticum AdServer

Az IAB Europe időről időre közzéteszi digitális videohirdetésekre fókuszáló jelentését, melyben az ilyen típusú reklámokkal kapcsolatos attitűdöket vizsgálják. A tavalyi adatokat és az idei Interact konferencián publikált 2018-as AdEx Benchmark eredményeket vettük jobban szemügyre, amely az európai digitális hirdetési paic körképét mutatja, beleértve az aktuális trendeket és költéseket is.

A szervezet a videós attitűdöket vizsgáló felméréshez szükséges hiteles mintához egy online kérdőívet használt az európai piacon, melyre 450 visszajelzés érkezett 2017 októbere és decembere között. A kutatásban hirdetők, ügynökségek és kiadók is részt vettek, összesen 31 piac bevonásával készült a jelentés. A 2018 márciusi adatokat elemző kivonat immáron a második elemzés volt ebben a témában. (A harmadik felmérés is lezárult már, a hivatalos adatokat a szervezet még nem publikálta.)

Úgy tűnik, továbbra is az in-stream formátumok – vagyis a pre-roll, mid-roll és post-roll – dominálnak, miközben az out-stream és az in-banner iránti kereslet is növekszik. Az AdEx Benchmark adatok alapján növekedés tekintetében az out-stream és a mobilos videohirdetések voltak a meghatározó videós formátumok 2018-ban, az összes vizsgált piacon ez kétszámjegyű volt. Az out-stream 44,7%-kal nőtt átlagosan, az in-stream esetében ez 19,7% volt. Összességében a gyarapodás 30,9%-os volt, ezzel pedig immáron a display piac 33%-át teszi ki ez a szegmens.

adex-q4-d2-no-cta-768x438.png

A digitális videó ma már szinte megkerülhetelen eszköz a digitális reklámpiacon, a válaszadók több mint 90%-a használja ezt a csatornát a hirdetéseihez.

Emellett pedig egy kulcsfontosságú márkaépítő formátum, és az ezzel kapcsolatos beállítódottság is sokat változott. Míg korábban az adott tartalomra vonatkozó klikkek alapján értékelték egy videó teljesítményét, addig mostanra a láthatóság ugyanolyan fontos mutató lett, ha nem fontosabb. Már egyre kevésbé számít a klikkelés, mint mérőszám, egyre inkább az kerül előtérbe, látta-e az adott felhasználó, eljutott-e hozzá az üzenet.

Ezek a tartalmak már teljesen máshogyan működnek, mint a korábbi videohirdetések. A natív formátum analógiáján illeszkednek a nézői élmény természetes formájához. Az igazi videotartalmakat kevésbé érzi hirdetésnek a felhasználó. A márkaépítő hirdetések esetében lényeges szempont, hogy illeszkedjen az adott kontextusba, releváns legyen. Olyan ez, mint egy kreatív történetmesélés.

Az Adverticum AdServerében a VAST kiszolgálás révén képes a videolejátszásba beékelődni az adott hirdetés, amely teljes mértékben IAB szabvány szerint működik. Ezzel a videózás közben, ennek környezetéhez illeszkedve érhető el az adott felhasználó, nem zökkentve őt ki természetes közegéből.

Az Adverticum kínálatában számos videós hirdetési lehetőség található.

Az AdServerben elérhető videós megoldásokról bővebben itt olvashatnak.

adv_video_kep.png

Pozitív eredménye a videós felmérésnek, hogy a kiadók kétharmada állította azt, hogy az inventoryjuk több mint 81%-a átugorható tartalom, és csak egyharmaduk mondta, hogy szintén ugyanilyen arányban van nem átugorható hirdetésük.

A hírek és a sport a leginkább kedvelt tartalomtípusok, amelyben a digitális veidohirdetések megjelennek. A social videók szintén nagy népszerűségnek örvendenek, mert ezek könnyen és gyorsan megoszthatók, ami még vonzóbbá teszi ezt a lehetőséget a hirdetők számára.

Az ügynökségek 80%-a cross-screen kampányokat használ. Nem csupán azért, mert a célközönséget így különféle csatornákon keresztül szólíthatja meg és érheti el, hanem ezáltal TV-s kampányok elérését is ki tudják terjeszteni.

A felmérésben résztvevők több mint 80%-a a digitális videohirdetésekre fordított beruházások, illetve bevételek növekedésével számol az elkövetkezendő 12 hónapban.

Az európai digitális hirdetési piac jelenleg 41,9 milliárd dollárra rúg, melynek hajtóerejét a videó és a mobilos hirdetések képezik. Miután 2015-ben a TV-s hirdetési költségeket túlszárnyalta az online szektor, most már ott tartunk, hogy a digitális videohirdetések közel felét programozott módon értékesítik (46,5%). A kiadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a digitális videós bevételeik direkt vásárlásokból származnak, azonban sokan programmatic módon vásárolják videohirdetéseiket.

A digitális videó népszerűségét és előretörését mi sem mutatja jobban, minthogy a hirdetők csupán 3%-a, a médiaügynökségek 5%-a, valamint a kiadók mindössze 9%-a nyilatkozott úgy, hogy nem fektetnek, illetve nem származik bevételük a digitális videohirdetésekből.

Több hirdető és ügynökség invesztál digitális videóba, mint lineáris TV-be, miközben az OTT továbbra is növekszik. Ennek ellenére a lináris TV-s hirdetések még mindig oroszlánrészét képezik a hirdetési beruházásoknak.

A digitális videohirdetések iránti kereslet minden platformon növekedett tavaly, külön tekintettel a mobil platformra és az okos TV-re. A mobil immáron túlszárnyalta az asztali gépeket, legalábbis a digitális videokereslet tekintetében biztosan. Az in-stream (vagyis a pre-roll, mid-roll, post-roll típusok) továbbra is domináns formátumoknak számítanak ezen a területen.

A célokat szemügyre véve egyértelműen a márkatudatosság erősítése a fontos. A hirdetők 73%-a és az ügynökségek 89%-a tartja ezt fontosnak digitális videokampányunknál. A többség úgy véli, a márkatudatosság erősíthető a TV-s és digitális videokampányok kombinálásával. A hirdetők kétharmada véli úgy, hogy a kettő kombinációja növeli a vásárlási hajlandóságot.

A fiatalabb generáció manapság szívesebben néz videót, mint olvas valamilyen könyvet. Több videotartalmat is fogyasztanak az eszközök széles tárházának köszönhetően. A mobilos videohirdetések iránti kereslet, igény tehát továbbra is növekszik, ezeknek a típusú hirdetéseknek fokozott hatásuk van a display hirdetésekkel szemben, így gyaníthatóan a jövő évi adatok is ezt fogják alátámasztani.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr8214962796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DominekCsilla 2021.04.01. 09:42:36

Ezt mi magunk is tapasztaljuk! Nem csak a felhasználók, de pl. a közösségi oldalak is előnyben részesítik -vagyis nagyobb nézettséget adnak- a videós hirdetéseinknek! Mi már a saját weboldalunkon is egyre több ilyet futtatunk, mert azt tapasztaljuk az emberek jobban szeretik ha egyből tudják egy termék mire való, hogyan szolgálja ki őket... moodo.hu/
süti beállítások módosítása