Adverticum Adserver

A jövő kulcsa: videohirdetések

2013. február 28. 14:31 - Szili Dóra

Az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a videohirdetések népszerűsége, ami tovább növelte a digitális hirdetések lehetőségét a hirdetők és az ügynökségek számára. Ugyanakkor nehéz eligazodni a számtalan megjelenési trend és forma között. Szeretnénk most egy kis útmutatást adni, hogy „mit is lehet kapni” a piacon. Sokak számára már jól ismert a pre-roll, post-roll, mid-roll vagy az in-player, in-stream és in-banner kifejezés és talán már találkoztunk a még újnak számító, de a külföldi piacokon már népszerű VAST vagy a VPAID technológiákkal is.

Nézzük tehát kicsit részletesebben, hogy milyen lehetőséget nyújtanak ezek a videohirdetések a tartalomszolgáltatók és természetesen a hirdetők számára.

Forma

Elsőként kezdjük a legalapvetőbb formával: a reklámfilmmel, amit a hirdető nem csak a televízióban, de népszerű videomegosztó portálokon, a saját honlapján tesz közzé és a közösségi oldalakon oszt meg. Ez alapvetően egy videó, amely maga a hirdetés.

Vannak azok a kreatívok, amelyek egy videón belül, vagyis egy lejátszó keretei között jelennek meg. Ezeket in-player vagy (a YouTube esetén) in-stream hirdetéseknek nevezzük átfogó néven, amelyek a lejátszóban tűnnek fel a videó lejátszása előtt (pre-roll), közben (mid-roll) vagy utána (post-roll), a videó tartalmát megszakítva vagy azt eltakarva. A megjelenő hirdetés lehet szöveges, kép, flash vagy videó formátumú is. Ezek a megjelenések és az eltűnésük is időzíthető, és/vagy bezáró gombbal is elláthatóak.

Ezek voltak azok a lehetőségek, amelyek már ismerősek voltak sokak számára, de most essen szó az IAB videohirdetési sztenderdizálási törekvéseiről. A VAST a Video Ad Serving Template rövidítése, azaz egy a videó hirdetések kiszolgálására készített sablon. Ez egy olyan specifikáció, amelyet, ha a különböző online videó megosztók integrálnak a saját lejátszóikba, akkor az adszerverekkel könnyen és hatékonyan tudják kiszolgálni az in-stream hirdetéseket bennük.

A VAST önmagában nem ad lehetőséget interaktív, rich media hirdetések megjelenítésére és az interakciós események mérésére, azonban az IAB másik technológiájával kiegészítve már ezekre is képes lehet a hirdető. Ennek a neve VPAID, rövidítés szerint Video Player Ad-Serving Interface Definition, amely egy közös felületet teremt meg a videolejátszók és a hirdetések között így lehetővé téve az in-stream hirdetések interaktív jelenlétét.
A VPAID adoptálásával olyan kompatibilis lejátszót hozhat létre a videpmegosztó cég, amelyben a hirdetőnek több kreatív lehetősége, nagyobb kontrollja van a display megjelenés felett és részletesebb adatokhoz juthat (pl. reklám visszajátszási adatok, a hirdetés interaktív mérőszámai), így a videó inventoryt is nagy valószínűséggel hatékonyabban tudja majd kihasználni.

Ezek a megjelenések és az IAB specfikációk mind a videolejátszóban megjelenő hirdetésekhez kapcsolódnak, de most térjünk át azokra az online hirdetésekre, amelyekben beágyazott videók kapnak helyet.
Ezek általában csak a banner megnyitását követően válnak láthatóvá, maguktól lejátszódnak vagy a felhasználó kattintására indulnak el, szabályozható hanggal vagy anélkül nézhetők. A megvalósításnak sok lehetősége van, de abban mind megegyeznek, hogy a videó a banneren belül található meg, így az ilyen videohirdetéseket in-banner videohirdetéseknek nevezhetjük.
Az in-banner videó hirdetés kategóriájába tartozhatnak még azok a videobannerek, amelyeknél tulajdonképpen a banner felületén nincsen más elem, csak egy lejátszható videó.

Tartalom

Általában rövid, frappáns videókat érdemes elhelyezni a banneren belül, mert az átlagos interakciós idő bár hosszabb, mint más bannertípusok esetén, de akkor is csak közel 17 másodperc. Az ilyen hirdetéseknél az elsődleges cél, hogy a felhasználó megtekintse a videót, a céloldalra való eljutás már nem feltétlenül a bannerre való kattintással történik meg, de ez a kampány céljától is függ: imázsépítés vagy valamilyen akcióra figyelemfelhívás.

Ha a médiamixben a televízió is helyet kap, költséghatékonyan felhasználható/átalakítható az ott vetített reklámanyag természetesen az online szempontok figyelembevételével, mint a videó hossza, képminőség, hanggal való lejátszási lehetőség vagy szövegek a videóban, számítógépen vagy mobil eszközön való lejátszási korlátok (böngésző terhelésének minimalizálása).

Hatékonyság

Az eMarketer honlapján elérhető egy témához kapcsolódó webinárium hangfelvétele és prezentációs anyaga, amelyen David Hallerman analitikus mutatja be az aktuális trendeket a videohirdetések terén.

Az előadásának számaiban nem különülnek el az egyes videohirdetéstípusok felmérései, de összefoglalóan jól látható milyen népszerűségre és emelkedésre számíthatnak ezek a megjelenések az Egyesült Államokban, amely trend az európai reklámköltésekben is hasonló irányt vehet a jövőben.

videóköltés.PNG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr555110049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása