Twitter-feed

Friss topikok

adserver

Az Adverticum szakmai blogja online hirdetésekről és minden másról, ami ezzel kapcsolatos.

Kövess minket!

twitter_uj_2017_1.png

Facebook

Adverticum on Facebook

Címkék

adatszolgáltatás (1) adatvédelem (2) adex (1) admobile (7) adprofile (3) adserver (52) adstat (4) adszerver (1) adverticum (43) adverticum adserver (1) ad choices (1) ad exchange (1) ajánlás (1) alkalmazás (4) analitika (1) app (3) arc (1) automatizált (1) balatoni emese (1) banner (37) behavioural (1) Berlin (1) beszámoló (1) bevételek (1) big data (1) billboard (2) blog (1) blokkolás (1) böngésző (3) branding (1) cannes (1) célzás (2) célzott adatgyűjtés (1) cemp (2) clickz (1) cookie (3) ct (1) ctr (7) custom logger (1) DAA (1) demográfia (6) desktop (1) digitális (2) digitális mesterkurzus (1) display (14) dmp (1) DNT (2) do not track (3) dsp (1) EDAA (1) előadás (1) eMarketer (1) engagement (5) evomedia (1) e kereskedelem (1) fejtágítás (6) Firefox (1) firefox (1) first-party (1) flash (2) fogalom (3) frequency cap (3) gamification (1) geo (1) globális (1) google chrome (1) gyakoriság (1) hatékonyásg (1) hatékonyság (2) helyzetjelentés (1) hír (10) hirdetés (3) hirdetések (8) hirdető (1) hírek (1) html5 (2) húsvét (1) hvg (1) iab (14) IAB (13) ih2010 (2) image (3) in-app (1) in-banner (1) in-stream (1) infógrafika (1) integrált kommunikáció (2) Interact (1) internet (4) internet explorer (2) internet hungary (3) inventory (1) játék (1) jövő (1) kampány (1) karakterek (1) kitekintés (25) kontextus (3) kreatív (5) kreativitás (2) kreatív verseny (1) külföld (21) különbség (1) kutatás (1) landing page (1) layer (1) lista (1) lokáció (1) m.o.r.e. (1) MAKSZ (1) márkakedveltség (1) marketing (2) marketingeszközök (1) médiaértékesítés (1) mediamind (1) mérés (13) Microsoft (1) MIXX Awards (1) mobil (20) mobilhirdetés (9) mobilmarketing (2) mobil extra (1) more (1) Mozilla (2) MRAID (2) natív (1) native advertising (1) natív hirdetések (2) negyedéves jelentés (1) népszerűség (1) neuromarketing (1) ne kövess (1) nrc (1) oba (1) okoshirdetések (1) online marketing (4) online marketingeszköz (1) online média szakma (2) önszabályozás (1) opt-in (1) opt-out (1) ORMMA (1) plugin (1) post roll (2) pre roll (2) privacy (2) programmatic (5) reakciókövetés (1) real-time (1) reklám (4) reklámdíj (1) reklámköltés (2) reklámpiac (3) reklámtorta (1) remarketing (1) retargeting (2) rich media (13) Rising Stars (2) roadblock (4) roll (1) RTB (1) rtb (2) sanoma (1) search (1) sidekick (1) slider (1) smart data (1) splash screen (2) ssp (1) szegmentálás (1) szem (1) szinkron banner (1) sztenderdizálás (2) táblagép (1) tablet (1) targetálás (28) tervezés (14) tessa wegert (1) third-party cookie (1) tippek (4) top6 (1) toprankblog (1) trading desk (1) trend (3) twitter (1) ügynökségek (1) útmutató (1) VAST (1) vélemény (2) vicces válogatás (1) video (3) video hirdetés (9) video rising stars (1) viselkedés (1) viselkedés alapú targetálás (18) VPAID (1) W3C (2) webanalitika (1) webkamera (1) weboldal (1) Windows 10 (1) Címkefelhő

A láthatóság kihívásai

2017.03.17. 12:59 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Bár a viewability, vagyis a láthatóság egyre nagyobb jelentőséghez jut, fontos, hogy a helyén kezeljük a fogalmat. Tény, hogy ez a faktor nagyon fontos az online display hirdetések esetében, hiszen hiába van megfelelően célozva és időzítve az adott reklám, ha a célközönség nem találkozik vele.

Vagyis ez lenne a helyes sorrend: jól felépített kreatív(ok), célközönség szegmentálása, megfelelő célzás és időzítés. Egyszerűen tehát a megfelelő üzenet, a megfelelő helyen és időben a megfelelő embereknek. Aztán pedig jöhet a láthatósági faktor.

Sok hirdető azonban úgy véli, a láthatóság biztosításával már mindent megtett azért, hogy hirdetése sikeres legyen. Pedig ez csupán egy szelete annak, amitől az adott üzenet valóban képes elérni a célját.

A láthatóságot tehát nem szabad összetéveszteni a minőséggel vagy a hatékonysággal: önmagában nem garantál eredményeket. Ha rossz a kreatív, a formátum, a termék és nem a jó ember látja jó helyen és időben, akkor a kampány nem lesz sikeres. Vagyis a felhasználók bevonódása nem egyenesen arányos a láthatósággal, és nem egyenlő a hatásgyakorlással.

Mégis sokan szeretnék elérni a maximális láthatóságot. Ez egyebek mellett arra ösztönözheti a hirdetőket, hogy olyan tolakodó formátumokat használjanak, mint a pop-up, interstitial, amely viszont a felhasználókat a hirdetésblokkolók használatára sarkallhatja. Szóval kétélű fegyver a láthatóságra való törekvés, könnyen át lehet esni a ló túloldalára.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a hirdetéskiszolgálás sem egyenlő a hirdetés tényleges megjelenésével. Számos olyan reklám van, amely szinte sosem jelenik meg a felhasználó képernyőjén. A kiszolgált impressionök tehát köszönő viszonyban sincsenek a tényleges láthatósággal egy nem megfelelően optimalizált oldal esetében. A felmérések nagy része azt látszik alátámasztani, hogy a kiszolgált hirdetések nagyjából felével – egyes eredmények szerint 50% feletti számról beszélhetünk – nem találkoznak a felhasználók. Az ipar pedig egyre inkább afelé mozdul el, hogy értékes láthatósági mutatókat tudjon felmutatni. De vajon mi befolyásolja egy reklám láthatóságát, és hogyan definiálhatjuk a fogalmat?

Mit is jelent a láthatóság?

A viewable impression (VI) az a mérőszám, amely megmutatja, hogy egy hirdetés hányszor került a felhasználók képernyőjére. Különböző helyeket határoznak meg pozíciótól függően, melyek értékesebbek, illetve kevésbé azok. Az úgynevezett „hajtás” fölötti (above the fold, ATF) helyek értékesebbek, míg a hajtás alatti helyek (below the fold, BTF) kevésbé, így ezekhez olcsóbban lehet hozzájutni. A pozíció azonban nem elsődleges szempont, elsősorban az számít, megjelent-e egy adott hirdetés a képernyőn avagy sem.

Az IAB meghatározása szerint egy kiszolgált hirdetésmegjelenés akkor tekinthető láthatónak, ha a hirdetés a böngészőablak aktív részén, egy fókuszban lévő böngészőfülön jelenik meg, valamint megfelel az előre meghatározott, a látható pixelek arányára és időtartamára vonatkozó kritériumoknak.

Ez egy display hirdetés esetében a pixeleknél 50% és legalább egy folyamatos másodperc a hirdetés megjelenésétől számítva. A nagyobb méretű, például az IAB Rising Stars formátumok esetében azonban nehezebb meghatározni a kritériumokat, hiszen ez esetben sokkal nagyobb területről kell eldönteni, az látható volt-e vagy sem. Az IAB ajánlása szerint ez esetben a hirdetés pixeleinek 30%-ának kell legalább egy folyamatos másodpercig láthatónak lenni. Ha pedig egy méretet változtató formátumról van szó, akkor meg kell határozni, hogy a mérésnél melyik állapot a mérvadó.

A videohirdetések esetében sem egyszerű meghatározni, mit tekintünk látható megjelenésnek. Itt az egy másodperces időintervallum kevésnek bizonyul, hiszen sok esetben ennyi idő alatt a felhasználó nem is fogja fel, hogy egy videohirdetést lát. Az IAB ajánlása szerint az 50%-os pixelarány mellett itt legalább két folyamatos másodperc a láthatósági követelmény a rendereléstől számítva. Azonban ez nem feltétlenül jelenti a videotartalom első két másodpercét, amely azonban szintén félrevezető lehet. Ugyan a felhasználó ennyi idő alatt észleli, hogy egy videohirdetést lát, de a tartalmat nem biztos. Míg egy kép, animáció esetében az azonnali észlelés lép működésbe, a videók esetében ennyi idő alatt nem jut kellő mennyiségű információhoz.

Az Adverticum AdServer rendszerében is elérhető a viewable impression mérés, amely kampányokra és zónákra egyaránt bekapcsolható. Az alábbi képen pedig jól látszik, mi is tartozik a viewability/láthatóság körébe.

viewable.png

Egy mérőszám a kampányoptimalizálásnál

Bár sokan amellett érvelnek, hogy a fokozott láthatóság a CTR-t (átkattintást) is növeli, azonban ne feledkezzünk el az évek óta hangoztatott kijelentésről, miszerint a CT-k ideje lejárt. Ma már nem feltétlenül kattintanak az emberek egy adott hirdetésre, sokkal fontosabb lett az egyes hirdetések üzenetet közvetítő szerepe, márkaismertséget ösztönző faktora. A direkt terméket promotáló reklámok esetében sem mindig azonnal kattintanak a felhasználók, hanem például később, ha újra találkoznak vele egy oldalon, emlékeznek majd a hirdetésre, és ez alapján döntenek adott esetben a vásárlás mellett.

Nem kell persze teljesen eltemetni a CTR-t, mert van létjogosultsága, és szintén meghatározó mutató lehet egy konkrét termék esetében, de ahogy a láthatóság, úgy ez sem az egyetlen meghatározó szempont.

Fontos az is, hogy milyen célú a kampányunk. Ha márkaépítésre törekszünk, akkor a VI valóban fontos tényező, hiszen az imázs kialakítása, ennek révén a márkaismertség elősegítése elengedhetetlen, valamint képet nyújt arról is, hogy egy adott tartalomszolgáltató felületén milyen inventory áll rendelkezésre, mennyire jól pozícionáltak a zónahelyek, melyek bírnak magasabb prioritással.

Egy kampány tervezésénél azonban sosem szabad elfeledkezni arról, hogy nem egy mérvadó tényező van, hanem a különböző online mutatók együttese révén lehet sikeres a hirdetésünk.

Az IAB 2014-es nyilatkozata szerint lehetetlen vállalkozás a 100%-os láthatóságra törekvés. Bár támogatták azt a törekvést, hogy a hirdetési kampányokban mindegyik impression találkozzon a láthatósági sztenderdekkel, de egyetértettek a Media Rating Councillal abban, hogy a technológia és a mérések még nem állnak teljes mértékben készen erre. Ugyan azóta sokat fejlődött a piac, azonban a 100% még mindig nem megvalósítható. Ez csupán egy mérőszám a sok közül, egy szelete a hatékonysági mutatónak.

Mikor érdemes használni?

A fentiek tükrében kijelenthető, hogy ezt a mérést nem minden kampány és hirdetési forma esetében érdemes alkalmazni. Ha videohirdetésről vagy nagyobb méretű rich media kreatívról van szó, érdemes elgondolkodni azon, valós képet kapunk-e, ha VI-t mérünk. A márkaismertséget növelő kampányok esetében azonban ideális választás lehet, hiszen a márka- és imázsépítéshez fontos a láthatósági faktor.

Még átlagos kampányok esetében is sok múlik az oldal optimalizáltságán, a betöltődési sebességen, illetve a tényleges pozíción. Ahhoz mindenképpen hasznos mutatóként szolgál, hogy a tartalomszolgáltató tisztában legyen azzal, milyen az oldal struktúrája, hova navigálnak a felhasználók, ennek megfelelően vannak-e elhelyezve a zónák. A hirdető számára pedig a kampány tesztelésére kitűnően használható, hiszen képet kap arról, megfelelően targetálta-e az adott hirdetést, és az átgondolt kampánytervezés valóban meghozta-e gyümölcsét.

 

Források:

https://www.clickz.com/mobile-ad-viewability-what-is-it-and-does-it-matter/108484/

https://iabhublog.com/2015/04/19/a-viewability-nem-uj-fetis-hanem-az-elso-lepes-egy-uj-ertekrend-fele/

http://www.mediapost.com/publications/article/246125/the-viewable-impression-the-first-step-to-an-audi.html

http://iab.hu/IAB_viewable_meresi_utmutato_201502.pdf

https://www.thinkwithgoogle.com/infographics/5-factors-of-viewability.html

 


Személyre szabott hirdetésekkel a blokkerek ellen

2016.11.22. 13:37 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Sajnos 2016-ban ott tartunk, hogy az emberek nem szeretik a hirdetéseket. Főleg azokat a fajtákat, amelyek megzavarják őket a tartalomfogyasztásban, így például a videohirdetéseket sem. Bár ezek az elmúlt időszakban egyre népszerűbbek, és nem csupán a hirdetői oldalról, úgy tűnik, az Audienceproject felmérése szerint az angolok és az amerikaiak nem rajonganak különösebben értük. Mindössze az angolok 15%, az amerikai felhasználók pedig 13%-a nyilatkozott pozitívan ezekről, míg 53% és 54% negatívan.

Az Audienceproject legfrissebb adatai alapján az angolok 26%-a blokkolja a hirdetéseket a valóságban, bár ennél jóval többen vallották azt, hogy használnak adblokkert. Az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 47%-a nyilatkozott úgy, hogy asztali eszközön, táblagépen és mobilon is blokkolja a reklámokat, míg az Egyesült Államokban ez az arány 52%-ra rúg. Valójában az angolok 26%-a, az amerikai fogyasztók pedig 23%-a blokkolja a hirdetéseket asztali gépen. Mobilon mindkét régióban 2%-os ez az arány.

A valós számok is elég elrettentőnek tűnnek, azok, akik pedig úgy nyilatkoztak, hogy használnak ilyen programot, de valójában nem, bizonyára nem állnak messze attól, hogy feltelepítsék eszközükre. 

Mindezek fényében fontos, hogy a médiaiparnak is legyen megfelelő válasza erre. A megoldás egy része a relevánsabb hirdetések tervezése lehetne. A hirdetésblokkolók egyre növekvő használata kihívás elé állítja a hirdetői ökoszisztémát, amely kifejezetten a kiadókra, tartalomszolgáltatókra van hatással.

A „blokkerek” fő használati oka az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, hogy az emberek szeretnék elkerülni az irreleváns hirdetéseket, a másik pedig az, hogy szerintük egy adott weboldal sokkal könnyebben menedzselhető bannerek nélkül (Egyesült Királyság – 31%, USA – 34%). Az irreleváns hirdetések miatt valamivel kevesebben döntenek ezek használata mellett. Az Egyesült Királyságban az emberek 31%-a, az USA-ban pedig 30%-ra rúg ez a szám.

Az adatok alapján úgy tűnik, a fiatalabb fogyasztók hirdetésekkel szembeni érzékenysége még magasabb, legalábbis, ami az Egyesült Királyságot illeti. Míg a 15-25 év közöttiek 58%-a, addig a 26-35 év közötti korosztály körülbelül fele (49%) és 36-45 évesek 41%-a blokkolja a reklámokat. A nemek szerinti megoszlást tekintve pedig egyértelműen a férfiak javára billen a mérleg nyelve: míg az angol nők 40%-a, addig a férfiak 54%-a tiltja a hirdetéseket.

adblock_using_uk.jpg

Az Egyesült Államok tekintetében is hasonló számokat látunk. Ott a nemek megoszlását tekintve a férfiak 58%-a, a nők pedig 47%-a blokkolja a hirdetéseket. A fiatal (15-25 év közöttiek) korosztály esetében 1% eltérés (59%) mutatkozik, azonban a 26-35 évesek már nagyobb arányban tiltják a reklámokat, ebben a régióban ez 67%-os. A többi korosztály tekintetében is minimális eltérés tapasztalható: a számok alapján a tengerentúlon többen használnak adblokkert.

adblock_using_us.jpg

Mindez pedig a személyre szabott hirdetések terjedését segítheti elő, ugyanis az Egyesült Királyságban az emberek 34%-a vélekedik úgy, hogy ha releváns üzenetekkel találkozna, akkor az a hirdetésekkel szembeni attitűdjüket pozitívan befolyásolná, és csak 27%-uk vélekedett úgy, hogy ez negatív hatást váltana ki náluk.

Az Egyesült Államokban a személyre szabott, releváns reklámok sokkal meghatározóbb szempontnak bizonyulnak a tekintetben, hogy az illető kikapcsolja-e a hirdetésblokkolót. A megkérdezettek 43%-a tenne így, míg csupán 19%-ot befolyásolna ez negatív irányba. Az Egyesült Királyságban 31% viszonyul pozitívan a személyre szabott reklámokhoz, és kicsivel magasabb az elutasítók aránya (23%).

Az IAB Europe legfrissebb felmérése (Q3) Európában vizsgálta az adblocking penetrációt és a felhasználói elköteleződést, melyben összesen 23 ország adatait vetették össze. Az adatok szerint hat piacon nagymértékű az adblokkerek használata: négyből egy internethasználó tiltja a hirdetéseket. A hirdetésblokkolók iránt a legnagyobb fogékonyság Lengyelországban mutatkozik (36%). Ettől kicsivel marad el Franciaország és Svédország, ahol a felhasználók 30%-a használ adblokkert, Belgiumban, Norvégiában és Spanyolországban pedig a felhasználók kevesebb mint egyharmada, de még mindig magas az arány ezekben a régiókban is, 27%-os.

iab_europe_study.bmp

A perszonalizált hirdetések felé vezető úton

Ahhoz, hogy egy hirdetés valóban sikeres legyen, nem csupán arra van szükség, hogy releváns üzenetet közvetítsen, hanem a személyesség is meghatározó tényezőnek bizonyul. Fontos, hogy a célközönség minél közelebbinek érezze az adott üzenetet. Ha a reklám egyfajta személyes ajánlásként tűnik fel az illető számára azáltal, hogy kellően informatív és hasznos tartalommal van felruházva, akkor az sokat javíthat a felhasználói élményen.

Az IAB egyik korábbi jelentése szerint az emberek több mint fele szeret személyre szabottabb vagy releváns hirdetésekkel találkozni online. Úgy tűnik tehát, hogy az emberek tudatában vannak annak a csereértéknek, amit ők kapnak, és amilyen adatokat ők szolgáltatnak magukról egy adott oldalon.

A személyre szabott marketing lényege, hogy nem a célközönséget kell megérteni, hanem magát az embert, és őt elérni „valós időben”.  Azonban az emberek online magatartása, érdeklődési köre folyamatosan változik, formálódik, vagyis a márkáknak fontos elsajátítani, hogyan tudnak számukra releváns történeteket biztosítani, nem pedig statikus közönségként kezelni őket.

Ahogy a technológia fejlődik, a márkáknak minden eszközre szabható webes élményt kell kínálniuk. Azonban nem szabad túl messzire sem menni e tekintetben. Van egy egészséges határ, amit nem szabad átlépni.

A hagyományos hirdetésekkel szemben számos felhasználó szerint nagyobb elköteleződést váltanak ki (54%) a személyre szabott hirdetések. A Yahoo 6000 embert részvételével zajló (13-64 év közöttiek) 2014-es felmérése szerint ezek a típusú reklámok időspórolóbb (49%) és emlékezetebbek számukra, továbbá arra is rámutatott, hogy mindemellett relevánsabbnak is érzik az emberek.

Mindez tehát a hirdetők számára egy lehetőség, hiszen csakúgy, ahogy a megfelelő szerkesztőségi tartalmak nagyobb elköteleződést érnek el, úgy a relevánsabb hirdetések esetében is ez a helyzet. Ha a hirdetők már csak a demográfiai adatokat beépítenék az online kampányukba, jelentősen tudnák csökkenteni a célközönség számára az irreleváns hirdetéseket. Ezzel pedig hosszú távon az is elérhető, hogy az emberek egy része felhagyjon a hirdetésblokkolók használatával.

Források:

https://www.audienceproject.com/blog/key-insights/new-study-uk-us-ad-blockers-want-relevant-ads/; a teljes jelentés: https://www.audienceproject.com/wp-content/uploads/ad_blocking_uk_us.pdf

http://www.campaignlive.co.uk/article/1347792/personalised-ads-stay-brands-beware-freaking-out-consumers

http://www.marketingcharts.com/online/consumers-say-they-find-personalized-ads-more-engaging-and-memorable-43005/

http://www.zodiakadvertising.com/wp-content/uploads/2016/11/IAB-EU-ABTF_Consolidated-Results-of-Q3-2016-Survey-01-11-2016.pdf


Mobilon költik el pénzüket a hirdetők

2016.10.26. 13:29 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

A mobilhirdetési költések túlszárnyalták a PC-t és a táblagépet

Az IAB és a PwC legújabb, közös felmérése szerint most először a mobilreklámokra fordított költések túlszárnyalták az asztali és táblagépekre szánt hirdetési összegeket. Míg az előbbi szegmens tekintetében a költség 802 millió font volt, addig a PC és tablethirdetések együttvéve 762 millió fontot generáltak.


Folytatódik a Flash temetése

2016.10.06. 15:33 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Ahogy már korábban írtunk róla, a Flash tartalmak temetése már javában elkezdődött, a kérdés csupán az, meddig tart a teljes folyamat, mikor jutunk el oda, hogy kimondhatjuk, az utolsó földet is rászórtuk a sírhantra.


Tévhitek a programmaticról

2016.08.23. 12:59 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Mivel a programozott hirdetések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacon, ezért a piaci szereplők számára is elengedhetetlennek bizonyul, hogy megértsék a működését.

A reklámipar jelenleg egy átalakulás közepén áll, melynek a cél felöli végén a programmaticot találjuk. Az eMarketer adatai szerint az Egyesület Királyságban már akkora szeletet hasított ki magának a szegmens, hogy erre az évre 66,2%-os részesedést jósolnak neki a digitális display piacon belül.

Azonban a piaci szereplők alapvetően nincsenek tisztában a működésével. Az AppNexus egy friss jelentése szerint a hirdetési piac 44%-a nem érti vagy csak minimális ismerete van arról, hogyan is működik a programmatic. A hirdetők körében ez az arány 63%-os, az ügynökségek esetében 48%-os, a kiadóknál pedig 47%.

A programmaticot mindemellett pedig még mindig rengeteg mítosz övezi, amelyek csupán megvezetik és összezavarják a hirdetőket.


„Tabletmentesen” lehet targetálni, de érdemes?

2016.06.02. 11:08 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Címkék: mobil banner tervezés adserver mobilmarketing targetálás mobilhirdetés admobile mobil extra

A táblagépek sok hirdető számára kimaradnak a látómezőből. Akadnak olyanok, akik nem gondolják, hogy ezen a platformon érik el a potenciális célcsoport egy jelentős részét. Ha azonban egy kisebb szegmensként tekintünk rá, akkor vajon mi a helyzet?


Nincs reklám, nincs tartalom?

2016.04.12. 14:54 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Címkék: hirdetések adserver adverticum blokkolás IAB

Harc a hirdetésblokkolók ellen

 

Akit idegesítenek a hirdetések, egyszerűen feltelepít egy reklámblokkolót, és „problem solved”. Igen, az üres zóna helyek látványát – melyek fehéren díszelegnek – még túl lehet élni, na de mi a helyzet akkor, ha a fagyi visszanyal?

Az elmúlt időszakban a reklámpiac is elkezdett reagálni a hirdetésblokkolók egyre növekvő mértékű használatára. Ez a terjedő „trend” ugyanis az oldalak bevételeit csappantja meg, hiszen köztudott, hogy a reklámok képezik a bevételek igen nagy részét. A nyomtatott lapokból nem tudjuk egy installálásra kiiktatni a minket zavaró reklámokat, így hát marad az online médiapiac, amely áldozatul esik a hirdetésblokkolóknak.


Mondd el videóval

2016.01.29. 16:12 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Címkék: video hirdetések banner adserver reklámpiac reklámköltés adverticum mobilhirdetés video hirdetés natív hirdetések

A videohirdetések egyre inkább uralják a piacot. A hirdetők látnak potenciált az interaktív tartalmakban, melyek hagyományos társaiknál nagyobb elköteleződést képesek elérni.

2016-ban a display hirdetések átvehetik a vezetést az Egyesült Államokban a keresések felett. Martín Utreras, az eMarketer szenior elemzője szerint a hirdetők több pénzt fektetnek majd a videohirdetésekbe. A szakember úgy véli, ez a trend 2019-ig biztosan folytatódni fog.

Úgy tűnik, a tartalom terén is lesznek majd jelentős változások. A rövid, tömör üzenetek helyett egyre több hosszabb tartalom jelenhet meg. A storytelling irányába billenhet mérleg nyelve több platformon is, melyek komplett történetekben teljesedhetnek ki – egy-egy márkaüzenetet közvetítve.

Természetesen az optimális időtartam számos különböző tényezőtől függ. Nem mindegy, milyen csatornán hirdetünk. Van, ahol a rövid, lényegre törő üzenetek a hasznosak, azonban nem mindenhol. A videomegosztó oldalakon vagy online cikkekben például korántsem tűnnek olyan hosszúnak az akár több percet is felölelő tartalmak. A fontos inkább az, hogy a platformhoz mérten kalkuláljanak a hirdetők a megfelelő hosszúsággal. Van azonban egy általános igazság, amely más hirdetésekre ugyanúgy igaz: elsősorban a tartalomnak kell jónak lennie. 


Programmatic–kreativitás: két jó barát?!

2016.01.05. 13:58 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Címkék: video hirdetések display adserver adverticum mobilhirdetés video hirdetés programmatic

A programmatic mostanság igen felkapott buzzword a piacon. A kifejezés mögött azonban egy igen komplex technológia áll, melynek számos előnye van, és sok tekintetben megkönnyíti a hirdetők dolgát. Azonban nem árt odafigyelni néhány dologra, mert könnyen visszanyalhat a fagyi.


Kecsegtető kilátások a mobilhirdetési piacon

2015.12.09. 13:26 | Czipperer Dia | Szólj hozzá!

Címkék: hirdetések trend display adserver iab targetálás video hirdetés programmatic

A mobilhirdetések jelentősen megugorhatnak az elkövetkezendő években. A ZenithOptimedia előrejelzései szerint még a desktop hirdetéseket is túlszárnyalhatják. Bár ez elsőre nem tűnik túl meglepő adatnak, nézzünk azért kicsit a számok mögé is.

Előrejelzéseik szerint 2018-ra a mobilhirdetések aránya túlmutathat az asztali reklámokon. Jelenleg 50 milliárd dollárt költenek ebben a szegmensben, ez az összeg azonban néhány éven belül jelentősen megugrik majd, méghozzá közel két és félszeresére rúghat a mostaninak (114 milliárd dollár).


Retargeting - célozz újra hatékonyan

2015.11.26. 11:16 | Vagdal Éva | 2 komment

Címkék: kampány banner tippek more szegmentálás célzás retargeting toprankblog

Számos új technológia és fejlesztés látott napvilágot az elmúlt időszakban az online hirdetési piacon, azonban csak nagyon kevés olyan témát tudunk mondani, amelyek valóban több éven keresztül fennmaradtak és valós hozzáadott értéket képviselve előbbre tudták vinni az iparágat. Az egyik ilyen sikertörténet a retargeting megoldás, amellyel kapcsolatban a TopRankBlog októberi posztja hét tanácsot fogalmazott meg, amelyek biztosíthatják a piacon tevékenykedő szereplők számára a hirdetési kampányaik hatékonyságát.


Digitális Trendmustra 2016

2015.10.22. 13:07 | Vagdal Éva | Szólj hozzá!

Címkék: marketing digitális trend html5 IAB

Avagy merre halad tovább a digitális marketing 2016-ban?

trendmustra.jpgSokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon merre is fog továbbhaladni a digitális reklámpiac az idei évben történt változásokat követően, valamint mik lesznek azok a top témák, amelyek dominálják majd 2016-ot.
Ebben az évben a digitális médiapiac jelentős változásokon esett át, amelyek minden bizonnyal kihatással lesznek majd a 2016-os jóslatokra is. A legnagyobb port kavaró téma mindenképpen a Flash hirdetések visszaszorulása volt, de eléggé sokszor emlegettük a mobil formátumok térhódítását és a programmatic megoldások előretörését is. De hogy ezek a robbanások merre sodorják tovább a piacot, azzal kapcsolatban még a piac legnagyobb gurui sem tudnak egyértelmű választ adni.