Adverticum Adserver

Tévhitek a programmaticról

2016. augusztus 23. 12:59 - Czipperer Dia

Mivel a programozott hirdetések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacon, ezért a piaci szereplők számára is elengedhetetlennek bizonyul, hogy megértsék a működését.

A reklámipar jelenleg egy átalakulás közepén áll, melynek a cél felöli végén a programmaticot találjuk. Az eMarketer adatai szerint az Egyesület Királyságban már akkora szeletet hasított ki magának a szegmens, hogy erre az évre 66,2%-os részesedést jósolnak neki a digitális display piacon belül.

Azonban a piaci szereplők alapvetően nincsenek tisztában a működésével. Az AppNexus egy friss jelentése szerint a hirdetési piac 44%-a nem érti vagy csak minimális ismerete van arról, hogyan is működik a programmatic. A hirdetők körében ez az arány 63%-os, az ügynökségek esetében 48%-os, a kiadóknál pedig 47%.

A programmaticot mindemellett pedig még mindig rengeteg mítosz övezi, amelyek csupán megvezetik és összezavarják a hirdetőket.

Úgy tűnik például, hogy az emberek még mindig vonakodnak a programmatic videótól mobilplatformon.  Sokan azt hiszik, hogy itt még hiányzik a sztenderdizálás és a mérés, pedig a hirdetők a videó inventoryt automatikus, célzott és optimalizált módon vásárolhatják meg. Ráadásul ez a fajta megoldás még hatékonyabb mobilon, mint bármely más csatornán, hiszen a felhasználók idejük nagy részét már itt töltik, és akár geolokációs adatok szerint is lehet a hirdetéseket targetálni.

Sokan úgy vélik, hogy a programozott vásárlással alacsony minőségű inventoryhoz juthatunk. Bár az igaz, hogy egyes prémium hirdetők nem hajlandók minden formátumot és zónahelyet egy nyílt piactéren megosztani, és több esetben az alacsonyabb minőségű helyeket és formátumokat értékesítik ily módon, amelyeket nehezebben tudnak eladni. Persze ez így nem igaz, hiszen vannak prémium piacterek, és bárki megtalálhatja a számára megfelelőt a kereslet és kínálat oldalon egyaránt.

Ahogyan már korábbi blogbejegyzésünkben is foglalkoztunk a témával, a programmatic és a kreativitás nem ellenségei egymásnak, tehát szó sincs arról, hogy „a programmatic megöli a kreativitást”.  Inkább úgy fogalmaznánk, ez egy újfajta módot nyújt arra, hogy kibontakoztathassuk, ami bennünk van. Az intelligens célzási képességeinek köszönhetően a programmatic lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy különböző módokon vegyék célba a célközönség egy-egy csoportját.

Az emberi kapcsolatok pedig nem szűnnek meg. Ez egy újabb mítosz, hiszen míg a technológia automatizálja a folyamatot, mindig is szükség lesz olyan szakemberekre, akik tanácsot adnak, és segítenek az embereknek elérni a céljukat, és kiigazodni a nagy, nyílt piactér dzsungelében. A programozott vásárlás tehát erős emberi kapcsolatokon alapul.

Talán a programozott hirdetések és az úton való elindulás kulcsa, hogy legyen egy stratégiánk. Ha csak fejest ugrunk a mély vízbe, mindenféle koncepció nélkül, akkor hamar belebukhatunk, ha viszont tudjuk, mi a cél, és hogyan fogjunk neki a megvalósításhoz, kevesebb váratlan meglepetés érhet, és a mítoszok is szertefoszlanak majd.

Azonban ahhoz, hogy elérjük a célközönséget, a megfelelő adatok, technológia és médiafelület még nem elég, az is lényeges, hogy az üzenetünk releváns legyen. Az adblokkerek növekedésével pedig ez egyre égetőbb kérdésnek bizonyul, hiszen ha a fogyasztóknak kompromisszumot kell kötniük, akkor nem mindegy, mivel bombázzuk őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr9811477282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása