Adverticum Adserver

Sikeres megoldások – 1.

2012. április 27. 13:02 - Czipperer Dia

Előző bejegyzésünkben bemutattuk az image-építő display-t, amely többek között roadblock és splash screen is névre is hallgat. Most, hogy már tisztában vagyunk a típus tulajdonságaival, lássuk, hogyan használják ki előnyeit a való életben.

Az Adverticum több ügyfele is használja ezt a formátumot. Ahogy már példákkal is illusztráltuk, sikeresen. De vajon mitől lettek ezek valóban sikeresek? Hogyan tudták kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket? Ezekre próbálunk választ találni az elkövetkezendő néhány bejegyzésben, ahol ABC sorrendben végignézzük „ki, mit, hol, hogyan, kivel, miért” – tehát hogyan is alkalmazzák az image-építésre is szolgáló displaytípust.

Elsőként (az ABC sorrend szerint haladva) a formátumot sikerrel használó CEMP Sales House megoldásait mutatjuk be. Idén januárban vezették be ezt a típust roadblock néven, több helyen is: az Index, SportGéza, Totalcar, Totalbike, Dívány, Napi Gazdaság Online, a Blog. hu címlapján és az Inda kilépő oldalán is.

Azóta már „Mindenki rákattant a roadblock-ra” – olvashatjuk blogbejegyzésükben. A hirdetők szó szerint vadásszák a szabad helyeket. A 640x360 pixel méretű, 16:9-es képarányban is használható óriáshirdetést egyre többen keresik, hiszen – ahogy már azt korábban megtudhattuk (ld. Image-építő display) – kiváló úgynevezett branding-kampányokhoz, azaz rendkívül alkalmas márkaépítésre.

A CEMP Sales House igazi prémium hirdetési formátumként pozícionálja ezt a típust, nemcsak mérete miatt, hanem a tartalmi környezet és a kiadványok közönsége szempontjából is. Természetesen egyszerű képeket is lehet használni, de az a formátum ennél többet rejt magában. Ezt igazán kreatív kampányaik is igazolják, melyek közül szemezgettünk néhányat.

A Ford Primary Brand kampánya nem csupán azért sorolható ebbe a kategóriába, mert videót alkalmaztak a reklám során, hanem valóban kihasználja a felületet és a multimédiás élmény nyújtotta lehetőségeket. A reklámban egy kaszkadőrmutatványt is bemutatnak. Ezzel a videóval azt próbálják érzékeltetni, hogy a Ford legújabb modellje milyen egyszerűen kezelhető, szinte gyerekjáték minden helyzetben.

Mindshare / Ford / Primary Brand

Get Adobe Flash player

De talán a Magyar Telekom kampánya még inkább figyelemfelhívó volt. Itt az információ és élmény együtt jelenik meg, viszont itt már a felhasználót is bevonják egy ügyességi feladat révén. A régi nintendós játékokhoz hasonló dologgal találjuk szembe magunkat.  Az olvasó maga irányíthatja a játékot úgy, hogy egy tálca segítségével minél több potyogó ikont kell elkapnia (ezek az ábrák a Nokia Lumia okostelefon ikonjai). Ha ezt sikerül teljesítenie, továbbléphet a következő szintre, ahol megjelenik neki maga a készülék a legújabb ajánlattal együtt.

MEC / Magyar Telekom Nyrt. / NOKIA

Get Adobe Flash player

Ahogy láthatjuk, ebben az esetben a játékot magával a vásárlással kapcsolták össze. A kampánynak lehet egy olyan üzenete számunkra, hogy ha képes voltam megcsinálni a játékot, akkor innen már csak néhány lépés, hogy meg tudom venni ezt a készüléket, hiszen most akár 0 Ft kezdőrészlettel az enyém lehet. Mindenesetre a felhasználó úgy találkozik az ajánlattal, hogy maga jutott el arra a „szintre”, ahol ez megjelenik neki. Ezzel a bevonással nem csupán interakciót váltanak ki a felhasználókból, hanem olyan hatása van, mintha személyesen neki szólna az adott ajánlat.

Az Opel Zafira kampánya egészen rendkívüli abban a tekintetben, hogy nem egyszerűen csak egy videó hirdetést látunk, hanem mindez teljes képernyő méretben jelenik meg. Ahogy az alábbi képen is látszik, a teljes oldalon átlátszóan megjelenik a tartalom, míg a központi helyen teljes élességében láthatjuk a „fókuszált részt”. Na ez az, ami valóban felkelti az olvasó figyelmét. Talán először nem is érti, miért mozog a háttér is, esetleg többször is megnézi – ami egy branding-kampánynál nem utolsó szempont.

Média Mátrix Média / Opel / Opel Zafira

Get Adobe Flash player

Vannak egészen vicces, ugyanakkor végtelen egyszerű megoldások is. Továbbevezve az Indexről, a Dívány oldalán futott ez Euronics-nak egy kampánya, ahol nagy tavaszi akcióját hirdette. A cikk olvasása közben egy tehénfejet látunk, amely érdekes megjelenésével (ld. a képen) magára vonzza a tekintetet. Az ábrázolás egyértelműen figyelemfelkeltő, ráadásul bal oldalon is van (ugye balról jobbra olvasunk J ), és amikor szemünk a hirdetésre téved, az Euronics logóját pillantjuk meg a kreatívon, majd a hozzá kapcsolódó szöveget.

 

Azt hiszem, ezek a példák illusztrálják számunkra, miért is olyan népszerű ez a formátum. Mennyi ötlet, lehetőség, megoldás – mindez csak a hirdetők fantáziájára van bízva. És bár márkaépítő kampányokról van szó, a CTR arány is jelentősen megnövekedett, mely jelen esetben 0,5 és 1,5%-ra tehető. Ez is azt mutatja, hogy nem csak a hirdetők „kattantak rá” a roadblock-ra, hanem a felhasználók is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr774476434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása