Adverticum Adserver

Az image-építő display

2012. április 10. 14:35 - Czipperer Dia

Az útakadályról vagy nyitóképről első hallásra valószínűleg nem egy reklámtípus jut eszünkbe, pedig ma már nálunk is egyre népszerűbb az angol nevén ismertebb forma, a roadblock vagy splash screen – persze nem mindenhol így nevezik. Több felületen is nagyon kelendő, a hirdetők szó szerint vadásszák a szabad helyeket. De mi is ez igazából, és miért olyan népszerű?

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a választ, akkor azt mondhatjuk, hogy egy cikkoldalba beépített billboardról van szó. A kérdés csak az, hogy mivel több?

Ez a forma nagyon alkalmas arra, hogy gyorsan és hatékonyan márkaismertséget generáljunk a fogyasztók körében. Ezek a különféle névre hallgató formátum többek között a cikkekben jelenik meg az oldal szélességéhez igazodó méretben, ezáltal nem „lóg ki” a tartalomból - pont ez a különlegessége. A felhasználó akkor találkozik a reklámmal, amikor éppen olvas, így biztosan észreveszi. Az oldal elrendezéséhez igazodik, ezáltal – bár a név nem ezt tükrözi - kevésbé zavaró. A billboardos kivitelezésnek köszönhetően pedig kihasználhatjuk azt az előnyt, hogy átfogó mondanivalónkat egy üzenetben, hatékonyan közöljük.

A Sanoma Nikon kampányánál például megfigyelhetjük azt, hogy a reklám színvilága mennyire összhangban van az oldal színeivel, és maga a hirdetés is két felületen van jelen – mintegy körülölelve az adott cikket (ld. ábra).

Ugyanúgy, ahogy „testvérénél”, használhatunk flash-t, videót, képet, és mindez kombinálva is eljuttathatjuk üzenetünket - tehát igazi multimédiás élményt képes nyújtani. Természetesen minden szolgáltató maga dönti el, milyen formátumban jelenhetnek meg a hirdetések egy-egy oldalon. Vannak kifejezetten képes hirdetések is, amelyek ugyanazt a funkciót töltik be, mint flash-es vagy videós társaik.

Még kattintani sem kell a hirdetésre, hiszen ez a típus lehetővé teszi akár egy komplett reklám bemutatását is. A Sanoma Volvo kampányánál például magán a reklámon szerepel az adott weboldal címe is, pedig ha a felhasználó kattint, a hirdető landing page-én találja magát. Azonban ezeknek nem elsődleges célja a kattintás növelése. Az ilyen, úgynevezett branding kampányoknak nem fokmérője az átkattintási arány, mégis megfigyelhető, hogy növeli a kattintások számát. A HVG felületén futó Audi kampány után például jelentősen megnövekedett a CTR szám.

( A HVG Audi-kampánya)

Ezt is egyfajta sikerként lehet elkönyvelni, annak ellenére, hogy elsősorban promóciós kampányokhoz alkalmazzák. Ráadásul a HVG a cikkekben megjelenő splash screen hirdetéseknél csak képeket használ, a tematikus oldalakon tesz esetenként kivételt. Mégis sikeresnek bizonyul annak ellenére, hogy a felhasználó csak egy állóképpel találkozik. De itt talán nem is ez az igazán domináns, magának a hirdetésnek az elhelyezése ér el valódi hatást.

Nehéz eldönteni, hogy mennyire számít külön típusnak, hiszen ez igazából egy billboard – tulajdonságait tekintve is - cikkoldalakba beépítve, viszont hatásában jóval több. Az interaktivitás foka megsokszorozódott, valamint a tartalom olvasása közben jelenik meg a hirdetés, ami még inkább arra ösztönzi a felhasználókat, hogy megtekintsék az adott tartalmat. Fontos, hogy ezek a reklámok sok esetben nem csak egyszerűen szét vannak szórva az adott oldalon, hanem – ha a hirdetés jellege megengedi - tematikusan illeszkednek a tartalomhoz.

Ezt példázzák a CEMP Sales House hirdetései is a Totalcaron - ahol szintén nagyon népszerű a forma roadblock néven -, melyek az adott cikkoldalon a témájához illeszkedve jelennek meg. Így még inkább azokat érhetik el a hirdetők, akik érdeklődnek a téma iránt (hiszen az adott tartalmat böngészik). Jelen esetben főként autós hirdetésekkel találkozhatnak a látogatók, miközben éppen a Tesla legújabb modelljéről olvashatnak ismertető cikket.

 

Ez a típus – bár még újdonságnak számít nálunk – egyre népszerűbb. Akadály ide vagy oda, a hirdetőknek ez mégis inkább egy ugródeszkát jelent a márka vagy termék reklámozásához, hiszen a felhasználót ott érhetik el, ahol valóban tartózkodik: a cikkoldalakon.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr884380830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szájt redizájn és hirdetési elképzelések 2012 2012.04.11. 22:45:13

Az elmúlt hónapokban egy körben megújítottuk a HVG tematikus szájtjait. Egységes layoutot kaptak. Szakítottunk azzal a nézettel, hogy kis szájtoknak is portálosan kéne viselkedniük. Sokkal inkább a friss tartalmakra helyeztük a hangsúlyt. Próbáltunk v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása