Adverticum Adserver

A CT-k ideje lejárt

2012. január 11. 16:41 - Czipperer Dia

Azonban sajnos ezt még sokan nem ismerik fel, több hirdető még hisz a sikerességükben. Nem látják át a fejlődési irányokat, trendeket.

CT=click through, vagyis átkattintás. Magyarul kiderül a hirdető számára, hányszor kattintottak egy adott reklámra, megtudja, mennyire volt népszerű. De tényleg ezt reprezentálja ez a szám?

Valójában nem teljesen. Sok felmérés kimutatta azt, hogy az emberek többsége nem kattint az egyes hirdetésekre - ahogy erről már volt szó. Általánosságban elmondható, hogy az emberek több mint fele, kb. 60%-uk egyáltalán nem kattint a reklámokra. Akkor mégis hol van itt a siker titka?

Ott, hogy sok ügynökség még mindig CT-alapon vásárol hirdetéseket – derül ki a Médiapiac legfrissebb számából (Halál a CT-re? c.) Mindez azért éri meg nekik, mert ha van egy gyenge kreatív, viszont sok megjelenést szeretnének generálni, ez a megoldás tűnik a legkézenfekvőbbnek. Ebben az esetben kevesen fognak a hirdetésre kattintani, így tovább fut majd (míg eléri a megadott CT-számot) az adott kampány.

Ha azonban a valódi elköteleződés (engagement) elérése a cél, mindez mit sem ér. Attól, hogy kattintanak egy hirdetésre, még nem biztos, hogy interakciót váltott ki a fogyasztóból (vannak véletlen kattintások is), és fordítva: úgy is kiválthat valamiféle reakciót, hogy nem klikkelnek rá.

Az IAB médiaszekciójának vezetője szerint márkaüzeneteket célba juttató kampányoknál nem hatékony megoldás. Itt, ami igazán fontos, hogy a hirdetés élményt generáljon a fogyasztónál, felkeltse érdeklődését (Médiapiac).

A fogyasztói élmény kiváltásánál nem a kattintás számít, hanem az adott kreatív, valamint a megfelelő display típus. Az ezekben rejlő lehetőségeket azonban még sokan nem ismerték fel. Pedig a lényeg nem maga a hirdetés megléte, hanem az, hogy milyen az a reklám, mit képes elérni a felhasználónál.

Gondoljunk csak bele: ha egy reklám mindent elmond számunkra, miért kattintanánk rá? Sok olyan display típus van már, amely olyan komplex üzenetet közöl a userrel, ami elég számára a vásárláshoz, az elköteleződéshez, márkapreferencia kialakításához.

Az Adverticum által is alkalmazott IAB Rising Stars filmstrip és billboard bannerei pont ezt a célt szolgálják. Ezeknek a használatával valóban megvalósulhat az engagement, amely a hirdetők álma.

A látványos formátumok akár trendekké is válhatnak, ahogy Amerikában ez már elkezdődött. Ott például a videóhirdetések tarolnak, a number one pedig az Adverticum által is használt pre-roll. A hirdetők többsége ezt választja online videóreklám esetén (ld. Mediapost, eMarketer).

Elsősorban a beállítódáson kellene változtatni, hiszen hiába a divat, formabontó újdonságok, ha nincs, aki vevő rájuk. Szerencsére nálunk is jelentős (pozitív irányú) elmozdulás tapasztalható ezen a téren, de reméljük a 2012-es még sikeresebb lesz a magyar piacon is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr453537343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása