Adverticum Adserver

Display hirdetések 2010-ben

2011. január 19. 14:49 - cseross

2011-ben is jelentkezünk évértékelő postunkkal, ahol az ADV és CT számok tükrében mutatjuk meg, hogyan alakult a display piac az Adverticum szemszögéből.

 

A számok

Néhány érdekesség a tavaly kiszolgált hirdetésekkel kapcsolatban.

A tavalyi évvel ellentétben most a január jelentette a mélypontot az ADV-kat tekintve, innen kapaszkodott fel a piac, míg el nem érte a maximumot májusban. Ezen időszak alatt stabilizálódott a kiszolgált hirdetések száma, nem volt komolyabb visszaesés az év második felében sem, ráadásul a nyári csökkenés is elmaradt. Ha innen nézzük, a válság hatása egyre kevésbé érződik a display piacon.

 

Érdekesség, hogy bár júliust követően kisebb mértékű csökkenést tapasztalhattunk ADV szinten, miközben pont ebben a hónapban esett nagyságrendit a kattintások száma. A nyári CTR szűkösség után visszatért a rendes kerékvágásba a felhasználók kattintási kedve, újra növekedésnek indultak a CT számok, ezt bizonyítja az átkattintási arány növeledése is.

 

A karácsonyi hajrá 2009-hez hasonlóan most is novemberben tetőzött, a december kisebb enyhülést hozott az ADV-kat tekintve.

Bannerek

A tavalyi évvel ellentétben 2010-ben 728x90-es méretű bannerekből hagyta el a legtöbb az Adverticum szervereit, a dobogó további két fokára a 120x240-es és a 250x250-es méret került fel. Az élmezőnyben az IAB sztenderbe (468x60,120x240x, 300x250, 160x600) tartozó méretek találhatóak, az egyedüli kivételt a 330x247-es méret jelenti. Ugyanakkor nem beszélhetünk arról, hogy az oldalakon csak ez a pár méret jelenne meg, májusban például közel 400 féle méretű bannert szolgáltunk ki.

A kattintások mögött

A puszta adatok mellett nézzük, hogy mi történt még 2010-ben a display piacon.

Leszögezhetjük, hogy a viselkedés alapú reklám volt a display piac slágertémája 2010-ben, a sorra megjelenő megoldások mellett a privacy kérdések tisztázásával foglalkozott legtöbbet a piac. A különböző opt-in, opt-out lehetőség és ezek kontrollálása feletti jog végigkísérte az egész évet, és még mindig nem tisztázódott, hogy milyen irányt vesz a felhasználók védelme.

A másik fontos területet a mérés jelentette. A display hirdetések ADV és CT alapú mérése és értékelésével szemben egyre nagyobb az igény más mutatók bevezetésére is. Itthon ebből a szempontból a kattintás alapú vásárlások ésszerűsítése számít a legfontosabb törekvésnek, az Origo módosította médiaajánlatát  ennek érdekében, míg a CEMP a Kattintó Klikk kutatással és kampánnyal hívta fel a figyelmet CT alapú vásárlás hátulütőire.

A mérőszám probléma gyors és hosszútávú megoldása még várat magára, az irányadónak számító amerikai piacon is még csak tapogatóznak. Ugyanakkor a hazai hirdetők sem már csak az ADV-k és kattintások alapján tudják értékelni a kampányokat, a korábban elérhető post-action adatok mellett már demográfiai ismérvekkel is szolgálnak a kampányjelentések.

A display hirdetések hátterét érintő kérdések mellett a bannerek megjelenése is előkerült szakmai körökben, egyre nyilvánvalóbb, hogy a klasszikus téglalapok nem minden esetben tudják már kielégíteni a hirdetői és még inkább a felhasználói igényeket. Az IAB versenyt hirdetett, hogy megtalálja a jövő bannerét, míg az AOL már korábban bemutatta a Project Devil néven futó koncepcióját. Az új formátummal szembeni elvárásokat jól mutatják az IAB kritériumai a beküldött művekkel szemben: branding, user exprerience, functionality, page integration, adoptation.

 

Bízunk benne, ha 2011-ben még nem is az új bannerekkel lesz teli a magyar internet, de érdekes, releváns és a hirdetőknek céljait kielégítő reklámokat szolgálhatunk ki a hazai felhasználóknak.

Szólj hozzá!
Címkék: hír adverticum

A bejegyzés trackback címe:

https://adserver.blog.hu/api/trackback/id/tr602596206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása